Poboljšajte rezultate oprašivanja

Šta je oprašivanje?

Oprašivanje je prenos polena sa prašnika na tučak cveta. Ako se polen prenosi sa prašnika na tučak istog cveta, to se naziva samooprašivanje. Unakrsno oprašivanje je prenos polena iz prašnika jednog cveta na tučak drugog cveta na istoj biljci ili na drugoj biljci.

Mnogim cvetovima je potrebna pomoć insekata, kao što su bumbari, da prenesu polen. Bumbari su poznati kao veoma efikasni oprašivači. Oni prenose velike količine polena prilikom svake posete cvetu, zahvaljujući svojoj veličini i veoma dlakavim telima. Kada bumbar poseti cvet, zrna polena se zadržavaju u krznu bumbara. Tokom sledećih poseta cveću, ovaj polen se prenosi na tučak cveta. Bumbari prikupljaju preostali polen u tzv. korpama za polen, koje su smeštene na zadnjim nogama.

U bumbarskim kolonijama nalaze se jaja, larve, lutke, odrasli bumbari i matica. Larvama je potrebno puno polena da bi se razvile u odrasle bumbare. Ta hrana koja je neophodna larvama je pokretač za radilice da sakupljaju polen i nektar.

Prirodno oprašivanje

Godine 1988. je otkriveno da je bumbar najbolji oprašivač za paradajz, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj tehnici oprašivanja vibracijom. Pre ovog otkrića, paradajz je oprašivan ručno, što je bio intenzivan i manje efikasan posao. Primena bumbara u oprašivanju paradajza je postala svetski standard u roku od 3 godine. Od 1993. godine, bumbari su uspešno testirani u raznim drugim usevima, što je dokazalo prednosti bumbara kao komercijalnih oprašivača. Danas se oprašivanje bumbara primenjuje na više od stotinu različitih useva širom sveta.

Prednosti bumbara

Bumbari su poznati kao jednostavni, efikasni i pouzdani oprašivači iz sledećih razloga:

 • Obezbeđuju sasvim sigurno i optimalno oprašivanje, zahvaljujući velikom broju poseta cvetovima i velikoj količini polena koju nose.
 • Pouzdani su radnici koji rade 7 dana u nedelji od jutra do mraka, pa čak i po lošim vremenskim uslovima i u zaštićenom okruženju.
 • Lako se koriste i ne zahtevaju veliko održavanje.
 • Bezbedni su jer nisu agresivni.

Zašto bumbari?

Bumbari su veoma uspešni i efikasni oprašivači, jer posećuju veliki broj cvetova u minuti i prenose više polena na tučak cveta od drugih oprašivača.

Ostale prednosti bumbara:

 • Bumbari lete sa drveća na redove useva dok oprašuju. Ovo pogoduje unakrsnom oprašivanju koje je često neophodno kod različitih voćnih ili semenskih kultura.
 • Bumbari su aktivni od ranog jutra do kasno u noć, kao i po relativno niskim temperaturama (oko 10°C) ili po oblačnom i vetrovitom vremenu.
 • Bumbari su efikasniji u odnosu na medonosne pčele u zaštićenim prostorima, kao što su staklenici, tuneli ili voćnjaci sa protivgradnom mrežom.
 • Bumbari imaju tendenciju da se hrane u neposrednoj blizini svojih košnica, što je velika prednost za manje atraktivne useve koji zahtevaju bolje oprašivanje.
 • Bumbari nisu agresivni i laki su za upotrebu.
Play

Proizvodnja bumbara

Uzgoj u našim laboratorijama oponaša prirodni životni ciklus bumbara. Na taj način obezbeđujemo najbolje uslove za razvoj kolonija bumbara visokog kvaliteta.

Zašto Natupol?

Zahtevi za oprašivanje se stalno menjaju zbog tržišnih trendova, novih sorti useva, tehnološkog razvoja i promene okruženja. Ovo objašnjava potrebu za kontinuiranim istraživačkim aktivnostima i za razvoj inovativnih i kvalitetnih proizvoda za oprašivanje. Natupol nije samo bumbar, već i pouzdan inovativni sistem oprašivanja, koji garantuje maksimalni nivo oprašivanja u skladu sa veterinarskim zahtevima zemalja u kojima se koristi.

 1. Visokokvalitetni bumbari
  Uporedna ispitivanja pokazuju da Natupol kolonije proizvode više legala i više jedinki tokom dužeg vremenskog perioda. Vitalne kolonije sa dugim životnim vekom nude više sati oprašivanja.
 2. Najveća dostupnost na tržištu
  Natupol kolonije su dostupne tokom cele godine i imaju kratak rok isporuke. Koppert ima dobro organizovan lanac snabdevanja sa proizvodnim jedinicama širom sveta.
 3. Najbolji rezultati oprašivanja
  Natupol ostvaruje najmanje 30% više potencijala oprašivanja u poređenju sa konkurentskim proizvodima, jer kolonije kompanije Koppert bumbara vise rastu i traju duže. Dizajn košnice razvijen tokom godina pomaže bumbarima da sačuvaju 20% energije koju obično troše na hlađenje i zagrevanje košnice.
 4. Najbolja vrednost za novac
  Sve navedene prednosti osiguravaju maksimalne rezultate oprašivanja sa nižim troškovima oprašivanja po kilogramu, što kupcima pruža najbolju vrednost za novac.
 5. Spremni za izazove budućnosti
  Proaktivna istraživanja i saradnja sa brojnim naučnim institutima i univerzitetima osiguravaju našu spremnost za budućnost. Uz povratne informacije od kupaca i lokalna testiranja na brojnim lokacijama, Natupol proizvodi su isprobani i testirani da vam pruže efikasna, pristupačna i održiva rešenja koja zadovoljavaju potrebe kupaca.
 6. Prilagođeni saveti i podrška uzgajivačima
  Širom sveta, 250 Natupolovih savetnika i 130 distributera pomažu proizvođačima pružanjem stručnih saveta na osnovu najboljih praksi sa Natupolom. Mišljenje naših kupaca je bitno za nas!

Proizvodi za oprašivanje

Lečenje uboda bumbara i alergija

Potrebna vam je pomoć?