Lečenje uboda bumbara i alergijske reakcije

Lečenje uboda bumbara i alergijske reakcije

Lečenje uboda bumbara i alergije

Ove informacije o ubodu bumbara pružaju smernice za smanjenje šanse od uboda bumbara, o mogućim reakcijama na ubod i o lečenju. Poster o ubodu bumbara i alergijskim reakcijama možete da preuzmete ovde.

Ubod bumbara, medonosne pčele i ose

Bumbari se sreću u prirodnom okruženju u mnogim zemljama. Pored toga, bumbari i medonosne pčele se koriste i kao oprašivači u poljoprivrednim i hortikulturnim usevima. Postoje različite podvrste sa različitim spoljašnjim izgledom, uključujući različite boje i šare. Bumbari su uglavnom veći od medonosnih pčela i dlakaviji od osa.

Samo radilice i matice imaju žaoku, što je slučaj i kod medonosnih pčela i osa. Trutovi nemaju žaoku. Žaoka je oružje za odbranu. Kada pčela ubode, otrov se ubrizgava u telo kroz žaoku. Ubod kod ljudi stvara kratkotrajni jak bol koji se polako smanjuje. Ponekad (u oko 1% slučajeva) se razvija alergijska reakcija na otrov iz žaoke.
Reakcije na ubod bumbara se razlikuju od slučaja do slučaja.

Žaoka bumbara ili ose nema kukice. Što znači da radilice ili matica mogu da povuku svoju žaoku i ponovo ubodu. Žaoka pčele ima kukice. Kada pčela pokuša da povuče svoju žaoku, ona se otrgne od stomaka, povlačeći otrovnu žlezdu sa njom.

Kako izbeći ubod bumbara?

Bumbari retko ubadaju. Rizik od uboda bumbara je smanjen kada se ne provociraju ili ne čine agresivnim. Na prvom mestu, važno je da budete smireni dok radite sa bumbarima. Nemojte mahati rukama ka bumbarima, udariti košnicu, dodirivati ili hvatati bumbare itd.

Šta ako vas ubode bumbar? Reakcije i lečenje

Obično ubod bumbara izaziva nealergijsku, lokalnu reakciju: oticanje, svrab i crvenilo na mestu uboda, koji traju samo nekoliko časova. Reakcija može da se ispolji neposredno nakon uboda, ali uglavnom počinje nakon nekoliko časova. Otok ili svrab mogu da traju časovima ili čak danima. U nekim slučajevima, lokalna reakcija može da se proširi; u ovom slučaju je obično potrebno više vremena da simptomi nestanu. Ali to se i dalje računa kao lokalna, nealergijska reakcija.

Lečenje nealergijske, lokalne reakcije

Medicinsko lečenje uglavnom nije potrebno u ovoj situaciji. Mogu da se preduzmu neke mere da bi se ublažila lokalna reakcija, posebno ako je osoba ubodena na osetljivom mestu, kao što je predeo oko očiju. Odmah nakon uboda, osoba treba da uzme anti-inflamatorni lek (kao što je aspirin ili ibuprofen). Na mesto uboda mogu da se stave i hladne obloge. Pored toga, dostupan je veliki broj masti protiv svraba (npr. one koje sadrže dietil-m-toluamid).

U retkim slučajavima kada je ubod u ustima ili grlu, pacijenta treba odmah odvesti u bolnicu, jer može da dođe do blokiranja disajnih puteva. U bolnici će pacijent dobiti kortikosteroide (kao npr. prednizon) i ostaće na posmatranju.

Alergijska reakcija

Kod oko 1% populacije, ponovljeni ubodi (ili u nekim slučajevima samo dva ili tri uboda) mogu da izazovu alergijsku reakciju, koja se zove i opšta alergijska reakcija, sistemska alergijska reakcija ili anafilaktična reakcija. Pošto alergijska reakcija uključuje antitela formirana tokom prethodnog izlaganja antigenu, nije moguće imati alergijsku reakciju nakon prvog uboda. Alergijske reakcije se obično pojavljaju vrlo brzo nakon uboda (od nekoliko sekundi do pola sata nakon uboda).

Alergijske reakcije su klasifikovane u četiri stepena, po svojoj težini i ozbiljnosti:
Stepen 1 - svrab, crvenilo i oticanje (urtikarija, koprivnjača) po celom telu
Stepen 2 - simptomi 1. stepena sa poremećajem probave (povraćanje, dijareja)
Stepen 3 - simptomi 1. i/ili 2. stepena sa otežanim disanjem i/ili osećajem gušenja
Stepen 4 - simptomi 1. i/ili 2. i/ili 3. stepena sa palpitacijama srca, nesvesticom, anafilaktičkim šokom (praćen vrtoglavicom, preteranim znojenjem i hladnim drhtavicama)

Lečenje alergijske reakcije

U slučaju povišene temperature ili alergijske reakcije 1. stepena, obratite se lekaru opšte prakse. Lekar može da donese odluku da se prati pacijentovo stanje i da se vidi kako reaguje. Poželjan je period posmatranja u bolnici, jer reakcija može vremenom da se pogorša.

Toksične reakcije

Toksične reakcije se pojavljaju samo kada je osoba ubodena više desetina puta u kratkom vremenskom periodu. Opšte alergijske reakcije mogu da se pojave u nervnom ili cirkulatornom sistemu, kao što su srčana aritmija ili otežano disanje. I u ovom slučaju, pacijenta bi trebalo odvesti u bolnicu na lečenje i posmatranje.

Hiperventilacija

Nakon teške alergijske reakcije 4. stepena, hiperventilacija, možda kao posledica šoka, može da izazove i gubitak svesti. U takvim slučajevima, potrebno je i odmah pozvati Hitnu pomoć.

Povećan rizik

Osobe koji uzimaju određene lekove (beta-blokatore) i trudnice su pod povećanim rizikom kada se pojavi alergijska reakcija nakon uboda bumbara.

Život sa alergijom na bumbara

Ako ste jednom imali alergijsku reakciju, ne znači da ćete nužno imati alergijsku reakciju na sledeći ubod. Ako ste imali reakciju 1. ili 2. stepena, šansa je mala. Reakcija na ubod bumbara se razlikuje od uboda do uboda. Danas postoji mogućnost testiranja pomoću prečišćenog otrova iz žaoke bumbara da bi se utvrdilo da li ćete imati alergijsku reakciju prilikom sledećeg uboda. Prečišćeni otrov može da se koristi i za terapiju hiposenzitizacijom.

Imunoterapija sa otrovom medonosne pčele ne štiti automatski i pacijente sa alergijom na bumbara. Ova terapija je namenjena za imunizaciju tela protiv otrova bumbara. Ako ne želite da se podvrgnete terapiji hiposenzitizacijom, možete da dobijete recept za adrenalinski auto-injektor (kao što su EpiPen ili Jext) kod svog lekara. Auto-injektor možete da nosite sa sobom i koristi se za ubrizgavanje epinefrina u butinu u slučaju uboda.
Testovi i terapije su dostupni na odeljenju za alergologiju RdGG-a (Dr de Groot) na lokaciji Diakonessehuis u Voorburgu.

Informacije za lekare

Detaljne informacije o lečenju alergijskih reakcija možete da dobijete kod kompanije Koppert na zahtev.
Za dodatne informacije obratite se alergologu ili internisti.

Literatura
De Groot, H. Allergie voor insecten, Huisarts en Wetenschap 2002; 45 (7): 362-7.
De Groot, H. Allergy to bumble bees. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2006; 6: 294-7.

Štampani poster sa slikama može da se nabavi kod kompanije Koppert. Ovaj poster možete da preuzmete i ovde (URL).
Savet: Dodajte kontakt informacije za medicinske usluge i broj Hitne pomoći na poster.

Ove informacije su namenjene samo kao resurs obrazovanja i ne bi trebalo da se koriste za postavljanje dijagnoze ili lečenje zdravstvenog problema, jer ne predstavljaju zamenu za medicinsku negu. Ako imate zdravstveni problem ili mislite da ga imate, obratite se lekaru.

Potrebna vam je pomoć?