Sezonsko cveće

O sezonskom cveću

Sezonsko cveće su uglavnom jednogodišnje, dvogodišnje ili osetljive višegodišnje biljke koje se koriste u vrtovima i parkovima. Postoji širok spektar biljaka koje se proizvode sa posebnom namenom kao šareno, prolećno i letnje cveće Mogu se lako podeliti u četiri kategorije:

  • Otporne jednogodišnje biljke sade se direktno u zemljište već rano u sezoni: suncokret, mak, letnji šeboj, klarkija, karanfil, mačji brkovi, godecija, kalifornijski mak.
  • Osetljive jednogodišnje ili višegodišnje biljke se sade u zaštićenom prostoru kasno u zimu: begonija, hrizantema, kanarska ivančica, lobelija, petunija, muškatla, kosmos, cvet duvana, fuksija.
  • Otporne dvogodišnje biljke ili višegodišnje koje se mogu koristiti kao višegodišnje; zevalica, tuberoza, bela rada, naprstak, različite vrste karanfila i maka, zvončić, delfinijum, jastučac, različak, ljubičica, kandilica.
  • Gomolji, rizomi, lukovice i krtole Oni se sade svake godine i uklanjaju nakon što biljke uvenu. Tokom zime se ostavljaju da prezime ili se vrši trapljenje i njihovo čuvanje :lala, narcis, gladiola, zumbul, kana, dalija.