Бумбарско опрашивање

Шта је опрашивање бумбаром?

Опрашивање бумбаром је виталан и ефикасан процес за узгајиваче који траже висококвалитетне приносе усева. Као природни опрашивачи, бумбари играју кључну улогу у побољшању производње воћа и поврћа, што доводи до боље жетве и побољшаног квалитета усева. За разлику од других опрашивача, бумбари имају јединствене карактеристике које их чине изузетним у овом задатку. Њихова велика величина омогућава им да носе веће количине полена, обезбеђујући побољшано унакрсно опрашивање између биљака.

Штавише, бумбари имају специјализоване технике, као што је „опрашивање зујањем“, које ефикасно ослобађа полен из цвећа. Интеграцијом кошница бумбара у пољопривредну праксу, узгајивачи могу значајно повећати стопу успеха опрашивања, што доводи до бољег постављања плодова, веће величине плода и боље уједначености усева. Прихватање опрашивања бумбаром као одрживог и еколошки прихватљивог приступа неће само имати економску корист узгајивачима, већ ће допринети и очувању биодиверзитета и општег здравља екосистема

Зашто су бумбари добри опрашивачи?

Бумбари су веома ефикасни и ефикасни опрашивачи јер посећују велики број цветова у минути и преносе више полена на стигму од других опрашивача.

Предности бумбара су:

  • Бумбари прелазе између стабала и редова док опрашују. Ово користи унакрсном опрашивању које је често потребно у разним воћним или семенским културама.
  • Бумбари су активни од раног јутра до касно у ноћ, а такође и на релативно ниским температурама (цца 10°Ц) или за време више облачних или ветровитих услова.
  • Бумбари су ефикаснији у заштићеним срединама као што су стакленици, тунели или мрежасти воћњаци у поређењу са пчелама.
  • Бумбари имају тенденцију да посећују све усеве у близини кошнице, што може бити од користи када је мање атрактивним културама потребно боље опрашивање.
  • Бумбари нису веома агресивни и лаки за употребу.

Зашто одабрати Копперт бумбаре?

Копперт бумбари представљају поуздано, одрживо решење које гарантује максимално опрашивање. Натупол систем је резултат преко 35 година акумулиране стручности у комбинацији са најновијом технологијом – наши најбољи бумбари, технички напредне кошнице, у комбинацији са нашим прилагођеним саветима, дају доследне перформансе и најбољу вредност за новац.

Максимални потенцијал опрашивања

Натупол даје најмање 30% већи потенцијал опрашивања у поређењу са конкурентским производима јер Коппертове колоније бумбара расту брже и трају дуже. Дизајн кошнице развијен током година помаже бумбарима да уштеде 20% енергије која се обично троши на хлађење и загревање кошнице.

Бумбари високог квалитета

Виталне колоније са дугим животним веком нуде више сати опрашивања. Упоредна испитивања су показала да колоније Натупола производе више легла и пчела током дужег временског периода, продужавајући укупно опрашивање

Најбоља доступност на тржишту

Натупол колоније су доступне током целе године и имају кратко време испоруке. Међународни ланац снабдевања је добро организован и строго контролисан. Копперт сада има производне погоне у Словачкој, Турској, Сједињеним Државама и Мексику. Узгајивачи могу бити сигурни у усклађеност са локалним захтевима за безбедност хране које намећу њихови купци и строгим законодавством о заштити животне средине

Прилагођени савети и подршка за узгајиваче

Преко 450 консултаната и 200 дистрибутера широм света помаже узгајивачима нудећи стручне савете користећи најбоље праксе у раду са Натуполом. Наши високо обучени консултанти оријентисани на решења истражују проблеме и представљају решења по мери. Сматрамо да су повратне информације клијената суштинске!

Спремни за сутрашње изазове

Проактивно истраживање и сарадња са бројним научним институтима и универзитетима осигуравају да смо окренути будућности. Уз повратне информације купаца и локалне пробе на бројним локацијама, Натупол производи су испробани и тестирани како би вам пружили ефикасна, приступачна и одржива решења која задовољавају захтеве купаца.

Најбоља вредност за новац

Све горе наведене предности обезбеђују максималне резултате опрашивања уз ниске трошкове опрашивања по кг дајући купцима најбољу вредност за новац.