Thysanoptera

Тхрипс

Шта су трипси?

Неколико врста трипса представља велики проблем у хортикултури стакленика. Западни цветни трипс (Frankliniella occidentalis) је најштетнија врста. Трипси чине ред Тхисаноптера, име које буквално значи 'крила са ресама', а односи се на руб длачица налик трепавицама дуж обе ивице танких крила. Постоји више од 6.000 познатих врста. Већина је безопасна, неке су грабежљивци, а мање од 20 врста може да изазове проблеме у пољопривреди и хортикултури. Трипси су мали инсекти (0,5-14 мм), а највеће врсте налазе се у тропима. У умереним регионима нису већи од 2,5 мм. Све врсте трипса које наносе штету у пластеницима припадају породици Тхрипидае.

Play

Животни циклус трипса

Трипси се развијају кроз шест фаза: јаје, две ларвене фазе, пре-пупа и стадија кукуљице, и на крају одрасли инсект. Јаја су у облику бубрега и имају белу или жуту љуску. Пре него што женка одложи јаје, она направи отвор у биљном ткиву. Јаја се полажу у листове, латице цветова и у меке делове стабљике. На листовима слатке паприке, на пример, ова места полагања јаја су препознатљива као израслине налик брадавицама, док се на већини других усева места одлагања јаја не могу видети. Ларве и одрасле јединке се хране свим надземним деловима биљке и прилично су покретне. Одмах након излегања, ларве почињу да се хране биљним ткивом на доњој страни листа. Ларве су мање од одраслих и немају крила. У зависности од врсте, трипси се или пупају на биљци или у земљи. Старост пре пупа и кукуљице препознатљиви су по пупољцима крила који се развијају. У поређењу са пре-пупа, лутка има дуже, развијеније пупољке крила и дуже антене које су закривљене уназад преко главе. Старост пре пупа и кукуљице се не хране и крећу се само ако су узнемирени. Код одраслих, оба пара крила су потпуно развијена. Само у овој фази може се идентификовати одређена врста трипса на основу облика, боје и шаре длаке.

Препознајте трипсе

Одрасли трипси могу се препознати по следећим карактеристикама:

 • Величина и облик:Трипси су сићушни, витки инсекти који су обично мањи од 2 мм. Имају карактеристичан издужени облик, са дугим, уским крилима која су обрубљена финим длачицама.
 • Боја:Трипси могу бити различитих боја, у зависности од врсте. Већина њих је браон или црна. Неке врсте могу имати карактеристичне ознаке или пруге на телу или крилима.
 • Кретање:Трипси су јаки летачи и могу брзо да се крећу између биљака. Често се налазе на доњој страни листова, где се хране биљним соком.
 • Штета:Трипси могу оштетити лишће, цвеће и плодове хранећи се биљним ткивом. То може довести до искривљеног раста, промене боје или ожиљака. Они такође могу пренети биљне вирусе.

Препознајте ларве трипса

Ларве трипса су обично бледе или провидне боје и имају сличан облик као код одраслих, али су мање и немају крила. Једна од најкарактеристичнијих карактеристика ларви трипса је њихова карактеристична "фрасс", која је врста отпадног материјала који производе док се хране. Фрасс изгледа као мале црне или беле мрље на површини лишћа или цвећа и понекад се може заменити са спорама гљивица или другим врстама остатака.

Врсте трипса

Постоји неколико врста трипса које су важне штеточине у хортикултури и пољопривреди широм света. Неке од најчешћих врста укључују:

 • Западни цветни трипс (Frankliniella occidentalis): Ово је полифагна врста која се храни широким спектром усева, укључујући воће, поврће и украсне биљке. То је једна од најштетнијих врста трипса у многим деловима света
 • Трипс од лука (Thrips tabaci): Ова врста је главна штеточина лука и других култура алијума
 • Чили трипс (Scirtothrips dorsalis): Ово је полифагна врста и штеточина у бобичастом воћу и многим другим усевима
 • Цитрусни трипс (Scirtothrips aurantii): Ова врста је главна штеточина цитрусних усева
 • Ружин трипс (Thrips fuscipennis): Ова врста је главна штеточина јагода, ружа и других украсних биљака
 • Импатиенс тхрипс (Echinothrips americanus): Ово је штеточина усева бибера
 • Јапански цветни трипс (Thrips setosus): Ова врста је главна штеточина у украсним културама

Како спречити трипс

Спречавање заразе трипсом у вашем усеву у стакленику укључује неколико стратегија. Прво, важно је одржавати добро здравље биљака редовним наводњавањем и ђубрењем, јер су биљке под стресом подложније инфестацији трипса. Поред тога, важно је осигурати да трипси не могу ући у ваш стакленик користећи хигијенске мјере, као што су редовно чишћење и дезинфекција површина и опреме стакленика.

Такође је важно да редовно надгледате свој усев на знаке трипса, тако да можете рано открити заразу и предузети мере. Ово се може урадити коришћењем лепљивих замки, које су привлачне за трипсе и могу помоћи да их заробе пре него што могу да изазову штету. Биљке можете и визуелно истражити да бисте потражили знаке трипса, као што су искривљено лишће или сребрнасте пруге.

Коначно, увођење агенаса биолошке контроле као што су гриње грабљивице може бити ефикасна превентивна мера, јер ови природни непријатељи могу помоћи да се популације трипса држе под контролом. Гриње грабљивице у кесицама могу бити добра превентивна мера јер кесице омогућавају континуирано снабдевање предаторских гриња чак и пре него што се штеточина појави.

Play

Видео снимци контроле трипса

Погледајте видео или идите на наш Иоутубе канал да видите наше производе за контролу трипса у акцији.

Биолошка контрола трипса

Биолошка контрола је ефикасан и одржив метод за сузбијање трипса у хортикултури и пољопривреди.

Предаторске гриње и предаторске бубе

Предаторске гриње и предаторске бубе су ефикасни природни непријатељи трипса. Amblyseius swirskii (Swirski-Mite, Swirski-Mite LD, Swirski-Mite Plus, Swirski Ulti-Mite), Amblydromalus limonicus (Limonica), Neoseiulus cucumeris (Thripex, Thripex-V), Transeius montdorensis (Montdo-Mite, Montdo-Mite Plus) и Amblyseius andersoni (Anso-Mite) све грабежљиве гриње из породице Пхитосеиидае, једу само ларве трипса. Предаторске бубе Orius spp.. (Thripor-L) се такође може хранити одраслима. Предаторске врсте гриња Stratiolaelaps scimitus (Entomite-M) и Macrocheles robustulus (Macro-Mite) се углавном користе у цвећарству и хране се кукуљицама трипса.

Корисне нематоде

Корисна нематода Steinernema feltiae (Entonem, Capirel) се користи за сузбијање кукуљица трипса у земљишту.

Ентомопатогене гљиве

Други начин сузбијања трипса је коришћење ентомопатогене гљиве Lecanicillium muscarium (Mycotal).

Potrebna vam je pomoć?