Larvanem

Naučni naziv:
Heterorhabditis bacteriophora
Uobičajeni naziv:
Entomopatogene nematode
Kategorija proizvoda:
Prirodni neprijatelj
  • Za kontrolu vinogradskog surlaša i drugih buba u širokom opsegu useva

  • Može se primenjivati standardnom opremom za priskanje

  • Visoko rastvorljiva biorazgradiva formula

  • Za kontrolu vinogradskog surlaša i drugih buba u širokom opsegu useva

  • Može se primenjivati standardnom opremom za priskanje

  • Visoko rastvorljiva biorazgradiva formula

Upotreba za

Upotreba za

Larvanem se može koristiti za biološku kontrolu larvi vinogradskog surlaša i drugih buba u širokom opsegu useva.

Štetočine

  • Bube (Coleoptera):
    • Vinogradski surlaš (Curculionidae): Larve crnog vinogradarskog surlaša (Otiorhynchus sulcatus) i drugih vrsta Otiorhynchus spp.
    • Beli crvi (Scarabaeidae): Majski gundelj (Amphimallon majale); letnji/junski gundelj (Amphimallon solstitialis); Amphimallon aestivus; gundelj (Melolontha melolontha); obični baštenski gundelj (Phyllopertha horticola); Phyllophaga spp.; velški gundelj (Hoplia philanthus) i drugi Hoplia spp.; japanski gundelj (Popilia japonica); orijentalni gundelj (Anomala orientalis); azijski gundelj (Autoserica castanea); gundelj peskova (Anomala dubia); braon gundelj (Serica brunnea); Anoxia villosa
    • Balegar (Aphodius spp.)
    • Zlatice (Chrysomelidae): Alticini (Phyllotreta spp.)
  • Gusenice (Lepidoptera):
    • Larve običnog noćnog leptira (Korscheltellus lupulina)
Kako funkcioniše

Kako funkcioniše

Način dejstva

Nematode ulaze u štetočinu i oslobađaju simbiotske bakterije u telesnu šupljinu štetočine. Ove bakterije pretvaraju tkivo domaćina u izvor hrane, koju nematode jedu, od koje se razvijaju i razmnožavaju unutar domaćina. Na taj način se štetočina ubija u roku od nekoliko časova do dana nakon zaražavanja.

Vizuelni efekat

Zaraženi insekti štetočine u zoni korena postaju crveni do braon, ali možda će se teško prepoznati zbog brzog propadanja.

Specifikacije proizvoda

Specifikacije proizvoda

Veličina pakovanja
  • 50 miliona – 1 kesica od 50 miliona u kutiji.
  • 500 miliona – 2 kesice od 250 miliona u kutiji.
  • 2500 miliona – 10 kesica od 250 miliona u kutiji.
Razvojna faza Infektivne larve u trećem stadijumu (L3).
Koncentracija 86% Heterorhabditis bacteriophora – 14% inertni biorazgradivi nosač.
Uputstvo za korišćenje

Uputstvo za korišćenje

Priprema

  • Izvadite kesice iz kutije i držite ih na sobnoj temperaturi 30 minuta
  • Ispraznite sadržaj kesica u korpu koja sadrži najmanje 2 litara vode po kesici (temperatura vode: 15–20 °C/59–68 °F
  • Dobro promešajte i ostavite sadržaj da se natapa pet minuta
  • Ponovo promešajte i sipajte sadržaj korpe u rezervoar za rasprskivanje do pola napunjen (osim kada mešate u rezervoaru sa kompatibilnim proizvodom).
  • Održavajte mešanje smeše u rezervoaru (npr. sa cirkulacionom pumpom)
  • Napunite rezervoar za rasprskivanje potrebnom količinom vode
  • Ako mešate u rezervoaru sa kompatibilnim proizvodom, dodajte Larvanem na kraju u potpuno napunjen rezervoar
  • Primenite direktno nakon pripreme rastvora u spreju

Primena

  • Nematode možete da primenite pomoću kante za zalivanje, vazdušnog raspršivača, sistema rasprskivača, leđne prskalice ili jedinice za rasprskivanje koja je montirana na vozilu
  • Uklonite sve filtere, da bi se izbeglo začepljenje, posebno ako su sitniji od 0,3 mm (sito 50)
  • Primenite maksimalni pritisak od 20 bara/290 psi (na mlaznici)
  • Otvor mlaznice treba da bude najmanje 0,5 mm (500 mikrona – sito 35) – poželjno tipovi konusnih mlaznica visoke stope protoka
  • Neprestano mešajte da bi se sprečilo potapanje nematoda na dno rezervoara za rasprskivanje
  • Izbegavajte raspršivače opremljene centrifugalnim ili klipnim pumpama
  • Temperatura rezervoara za vodu ne sme da bude viša od 25 °C (77 °F), a pH vrednost mora biti između 4 i 8
  • Rasporedite rastvor ravnomerno po čitavoj površini zemljišta/podloge

Primena putem sistema za navodnjavanje:

  • Preporučuju se sistemi za navodnjavanje sa kompenzacijom pritiska. Ako nije dostupno, preporučuju se primene prskanjem ili zalivanjem. Za ubrizgavanje kroz sisteme Dosatron/Venturi, obratite se lokalnom predstavniku da bi vam dao poseban savet
  • Prskajte rastvor čim bude pripremljen i u kratkom vremenskom periodu. Nemojte skladištiti pomešane smeše

Doziranje

Larvanem se uobičajeno primenjuje u količini od 250.000 do 500.000 nematoda po m² (2,5 do 5 milijardi/ha). Pogledajte veb-sajt za više informacija.

Tajming

Tajming i učestalost zavise od vrste štetočine i okruženja useva (relativna vlažnost vazduha, vlažnost zemljišta i temperatura). Posavetujte se sa Koppert savetnikom ili priznatim distributerom Koppert proizvoda i dobijte savet u vezi sa najboljom strategijom za vašu situaciju.

Uslovi okruženja

  • Heterorhabditis bacteriophora je aktivna na 16–35 °C / 61–95 °F, ali najviše joj odgovara temperatura 19–33 °C / 66–91 °F
  • Temperatura zemljišta ispod 5 °C/41 °F i iznad 35 °C/95 °F može biti smrtonosna
  • Nematode su osetljive na ultraljubičasto svetlo (UV): izbegavajte direktnu sunčevu svetlost
  • Sadržaj vlage u zemljištu mora da ostane visok nekoliko dana nakon primene. Kada je moguće, navodnjavajte usev pre i odmah nakon primene
  • Dodavanje ađuvanta i/ili sredstva protiv isušivanja/sredstva za zadržavanje vlage može biti od koristi. Pitajte predstavnika kompanije Koppert/distributera za više informacija
  • Prskajte uveče (ili u pojedinim slučajevima izjutra) omogućavajući nematodama da rade nekoliko časova tokom optimalnog opsega temperature i vlažnosti, kao što je gore opisano

Neželjena dejstva i kompatibilnost

  • Pesticidi mogu da imaju (in)direktan uticaj na biološka rešenja
  • Kao opšte pravilo za mešanje u rezervoaru, uvek dodajte nematode u potpuno napunjen rezervoar koji sadrži kompatibilni proizvod
  • Proizvod je bezbedan za većinu korisnih insekata i grinja, ali može imati određeni efekat na nekolicinu u slučaju direktnog kontakta sa folijarno primenjenim nematodama

Proverite Koppert bazu podataka o neželjenim dejstvima ili potražite savet od lokalnog predstavnika.

Rukovanje proizvodom

Rukovanje proizvodom

Vreme skladištenja po prijemu

Videti datum roka trajanja na kutiji. U proseku proizvod se može skladištiti do 6 nedelja.

Temperatura skladištenja

Čuvati na temperaturi između 2–6 °C (35–43 °F) u provetravanom frižideru/hladnoj sobi.

Uslovi čuvanja

Po prijemu izvadite kutije iz izolacione ambalaže za slanje. Čuvajte u mračnom, provetravanom frižideru/hladnoj sobi do upotrebe.

Preuzimanja

Preuzimanja

Važe opšti uslovi kompanije Koppert (Koppert B.V. odn. povezanih društava). Koristite samo proizvode koji su dozvoljeni u vašoj zemlji i za vaš usev. Uvek poštujte lokalne propise. Koppert ne može snositi odgovornost za neovlašćeno korišćenje. Koppert nije odgovoran za gubitak kvaliteta ako se proizvod skladišti duže i/ili u uslovima drugačijim od preporučenih.

Potrebna vam je pomoć?