Корисне нематоде

Шта су нематоде?

Нематоде, које се обично називају округли црви, су разнолика група црва који припадају типу Нематода. Нематоде се одликују својим несегментираним, цилиндричним телима, и долазе у различитим величинама, од микроскопских до неколико инча у дужини. Нематоде играју различите улоге у екосистемима. Неки живе слободно, хране се органском материјом у земљишту или води и неопходни су за рециклажу хранљивих материја. Друге се зову паразитске нематоде, које инфицирају биљке, инсекте, животиње или људе. Постоји око 25.000 именованих врста, али се процењује да се број врста креће у милионима. Нематоде се такође називају округли црви, црви и јегуљасти црви.

Врсте нематода

У пољопривреди најважније врсте нематода су паразитске нематоде. Тачније нематоде паразитске инсеката и нематоде паразитске биљке.

Инсекти-паразитске нематоде

Нематоде паразитске инсеката, које се често називају ентомопатогене нематоде или корисне нематоде, су група паразитских нематода које имају јединствен однос са инсектима. Ове нематоде су природни предатори разних инсеката и играју кључну улогу у биолошкој контроли штеточина, што их чини корисним за пољопривреду и хортикултуру. Ове нематоде нису штетне за људе, животиње или биљке, али су веома ефикасне у контроли штетних инсеката.

Биљно-паразитске нематоде

Биљно-паразитске нематоде су група паразитских нематода које нападају и оштећују биљке, што доводи до значајних пољопривредних и хортикултурних проблема. Ове нематоде су штетне за здравље усева и могу изазвати губитак приноса. Они се хране корењем биљака, ометајући способност биљака да узимају воду и хранљиве материје, што на крају утиче на њихов раст и продуктивност.

Најчешћи типови биљних паразитских нематода су нематоде кореновог чвора, нематоде цисте, нематоде лезије, спиралне нематоде и нематоде бодежа.

Корисне нематоде за контролу штеточина

Нематоде за контролу штеточина, које се често називају ентомопатогене нематоде или корисне нематоде, су микроскопски округли црви који служе као природни агенси за биолошку контролу штеточина. Корисне нематоде су веома специфичне у свом избору домаћина и не штете корисним инсектима, људима или животињама. Уобичајене штеточине које су на мети ових нематода укључују различите инсекте ларве попут личинки и жижака (Цолеоптера ларвае), гусенице (Лепидоптера), ларве мува (Диптера), Тхрипс (Тхисаноптера) и многе друге штеточине које живе у земљишту.

Предности нематода

Коришћење корисних нематода за контролу штеточина нуди неколико кључних предности:

 • Биолошки раствор брзог дејства
 • Отпорност - штеточине не могу изградити отпор
 • Може се наносити редовном опремом за прскање
 • Компатибилан са већином пестицида
 • Не оставља остатке

Које штеточине контролишу нематоде?

Корисне нематоде су ефикасна биолошка средства за сузбијање широког спектра штетних инсеката и штеточина. Нематоде су природни непријатељи личинки и жижака, гусеница, трипса, жичаних глиста, кожних кошуљица и велике групе ларви мува, као што су гљивичне мушице, ждралова мува, обалска мува, лукова муваи још много тога. Нематоде се савршено уклапају у ИПМ програме због своје компатибилности са већином пестицида. Они смањују ослањање на хемијске пестициде и промовишу одрживе и еколошки прихватљиве праксе управљања штеточинама. Ево неких од уобичајених штеточина које корисне нематоде могу да контролишу:

Play

Како функционишу нематоде?

Корисне нематоде користе фасцинантну стратегију за паразитирање и убијање инсеката домаћина. Ево како функционишу:

 1. Тражење домаћина:Ентомопатогене нематоде активно траже потенцијалне домаћине инсеката. Они су привучени својим домаћинима откривањем хемијских знакова које емитују инсекти, као што су угљен-диоксид, топлота и специфичне хемикалије.
 2. Пенетрација у домаћина:Када пронађу одговарајућег домаћина, нематоде улазе у тело домаћина кроз природне отворе, као што су уста, спирацле (цеви за дисање инсеката), анус или мека подручја заноктице. Неке нематоде ослобађају ензиме да помогну у варењу и омекшавању заноктице домаћина, омогућавајући им да уђу.
 3. Ослобађање симбиотских бактерија:Када уђу у домаћина инсекта, нематоде ослобађају симбиотске бактерије, као што су врсте Ксенорхабдус или Пхоторхабдус, у телесну шупљину инсекта. Ове бактерије су неопходне за паразитску стратегију нематоде. Бактерије се брзо размножавају, изазивајући септикемију (смртоносну инфекцију крви) код инсекта домаћина.
 4. Бактеријска инфекција:Бактерије луче токсине и антимикробна једињења која убијају инсекте домаћина у року од неколико дана. Домаћин постаје непокретан и на крају умире због бактеријске инфекције.
 5. Храњење и репродукција:Нематоде се хране бактеријама које се размножавају и апсорбују хранљиве материје које се ослобађају бактеријском активношћу. Ово обезбеђује храну за нематоде и подржава њихову репродукцију. Како популација бактерија унутар инсекта домаћина наставља да расте, расту и популације нематода. Нематоде се размножавају, развијајући се кроз више јувенилних фаза у зреле одрасле јединке.
 6. Појава:Након конзумирања ткива инсекта домаћина и бактерија, хиљаде нових нематода излазе из тела мртвог инсекта. Ове новонастале нематоде су сада спремне да траже нове домаћине и наставе циклус.

Корисне врсте нематода

Неколико врста корисних нематода се обично користе у биолошкој контроли штеточина. Ове нематоде играју виталну улогу у управљању штеточинама инсеката и сматрају се корисним за пољопривреду, хортикултуру и програме интегрисаног управљања штеточинама. Неке од добро познатих корисних врста нематода укључују:

 • Стеинернема феелиае:Ове нематоде отпорне на хладноћу су ефикасне против широког спектра штеточина које живе у земљишту, укључујући гљивичне комарце, мушице из корена поврћа, коренове жижакеи друге ларве инсеката. Обично се користе у заштити од штеточина у стакленицима и расадницима и постају све популарнији у воћњацима и повртарским културама на отвореном.
 • Стеинернема царпоцапсае:Ова врста је позната по својој ефикасности против штеточина као што су жичане глисте, разне гусенице и ларве жижака и буба. Његова способност прилагођавања различитим температурама чини га добрим избором за сузбијање гусеница у различитим културама.
 • Хетерорхабдитис бацтериопхора:Ове нематоде су посебно ефикасне против инсеката који живе у земљишту као што су јапанска буба, бела личинка и кореновки жижак. Користе се у газдовању травњацима и за сузбијање штеточина у неколико повртарских култура, боровнице и других меких воћних култура.

Како применити нематоде

Примена корисних нематода је једноставан процес који обезбеђује да дођу у контакт са циљаним инсектима. Нематоде се могу применити фолијарном или земљишном применом, у зависности од циљане штеточине. Ево општих смерница о томе како применити нематоде (увек проверите етикету за детаљне савете о примени):

 • Изаберите праве врсте нематода прилагођене вашем специфичном проблему са штеточинама
 • Одредите потребну количину нематода на основу тежине инфестације и подручја третмана и како је назначено на етикети производа
 • Чувајте нематоде у расхлађеном окружењу како бисте одржали њихову ефикасност до дана примене
 • Направите суспензију нематода тако што ћете их мешати са водом пратећи дата упутства
 • У случају наношења у земљиште: Уверите се да је земља или подлога за узгој довољно влажна (не преплављена) да би се олакшало кретање нематода. Такође узмите у обзир температуру тла (погледајте етикете производа за детаљне информације)
 • У случају фолијарне примене, релативна влажност ваздуха је још један важан фактор који треба узети у обзир да би се максимизирао успех (>75%)
 • У идеалном случају, примените нематоде током периода умереног УВ светла, као што је рано јутро или касно поподне, и избегавајте јак интензитет сунца
 • Равномерно прскајте нематоде користећи различите методе као што су прскалице, системи за наводњавање, дронови итд. како бисте помогли нематодама да дођу до ларви штеточина
 • Размотрите накнадне апликације на основу тежине штеточина и врста нематода
 • Пратите и прилагодите свој план лечења по потреби

Корисни производи од нематода

Успешна прича

Често постављана питања

Нематоде - Примена

Нематоде - Прописи

Нематоде - Паковање и формулација

Нематоде - Складиштење