Корисни микроорганизми

Шта су корисни микроорганизми?

Корисни микроорганизми, такође познати као корисни микроби, су микроорганизми који пружају позитивне ефекте својој околини, укључујући различите биолошке системе и организме. Ови микроорганизми играју кључну улогу у биолошкој контроли штеточина тако што ефикасно инфицирају и контролишу штетне штеточине.

Корисни микроорганизми за контролу штеточина укључују гљиве, бактерије и вирусе који се природно јављају у окружењу као што су тло, вода и ваздух. Ови микроорганизми се користе за контролу штеточина кроз апликације као што су биопестициди, где се уводе у циљане штеточине, пружајући еколошки прихватљиву алтернативу хемијским пестицидима.

Добро познати примери корисних микроба су гљиве Лецанициллиум мусцариум, Беаувериа бассиана, Метархизиум анисоплиаеи Исариа фумосоросеуси бактерија Бациллус тхурингиенсис.

Корисни микроорганизми за контролу штеточина

Како то ради

  1. Инфекција и колонизација:Корисни микроорганизми почињу тако што инфицирају своје домаћине инсеката. Гљиве производе споре које се причвршћују за кутикулу инсекта (спољни омотач). Једном када се закаче, споре клијају, продиру у кутикулу и колонизују тело инсекта.
  2. Унутрашње оштећење:Једном у инсекту, гљивица се размножава, изазивајући унутрашње оштећење. То може довести до смрти инсеката.
  3. Производња спора:Како инсект подлеже гљивичној инфекцији, гљивица наставља да расте. На крају, производи више спора, које се могу пустити у околину како би заразиле друге штеточине.

Предности микроорганизама у пољопривреди

Без штетних остатака

За разлику од хемијских пестицида, корисни микроорганизми представљају минималан ризик за животну средину. Они се природно распадају, не остављајући штетне остатке.

Прецизна контрола штеточина

Корисни микроорганизми су специфични за своје циљне штеточине, као што су лисне уши, беле мушице и трипси, минимизирајући штету корисним инсектима и другим нециљаним организмима.

Смањена зависност од пестицида

Укључивање корисних микроорганизама у стратегије управљања штеточинама смањује потребу за хемијским пестицидима, доприносећи одрживијој и еколошки прихватљивијој пољопривреди.

Корисни производи микроорганизама

Копперт нуди низ производа корисних микроорганизама који су постали кључни у борби против штеточина за одрживу пољопривреду. Користећи сопствену одбрану природе, Копперт користи моћ ентомопатогених гљива, као што су Лецанициллиум мусцариум(Мицотал) , Беаувериа бассиана(Боверил), Метархизиум анисоплиае(Метаррил) и Исариа фумосоросеус(Исарид), да обезбеди ефикасна решења за сузбијање штеточина. Ови корисни производи микроорганизама, пажљиво развијени и подржани дугогодишњим истраживањем, дизајнирани су да циљају на специфичне штеточине, пружајући прецизну контролу штеточина и ефикасност. Доступност ових производа зависи од прописа специфичних за земљу.

Корисни микроорганизми се могу применити разним методама прскања. Специфичан начин примене зависи од циљаних штеточина и врсте усева.

Често постављана питања