Паразитске осе

Шта су паразитске осе?

Паразитске осе су мали инсекти који играју кључну улогу у природној контроли штеточина. Називају се "паразитским" јер полажу јаја унутра или на штетне инсекте штеточине. Ове паразитске ларве оса се затим развијају унутар инсекта домаћина и на крају га убијају.

Ове осе су високо специјализоване, са различитим врстама које циљају на специфичне штеточине. Они су ефикасни у смањењу популације штетних инсеката, што их чини вредним савезницима у хортикултури и пољопривреди. За разлику од хемијских пестицида, паразитске осе су природне и не штете корисним инсектима, животињама или животној средини.

Паразитске осе за контролу штеточина

Паразитске осе циљају на разне штеточине које су уобичајена брига у комерцијалној хортикултури и пољопривреди. Ево неких од кључних штеточина које контролишу паразитске осе:

Предности паразитских оса

Коришћење паразитских оса за контролу штеточина нуди низ предности:

  1. Побољшана заштита усева: Паразитске осе су веома ефикасне у гађању специфичних инсеката штеточина. Уношењем ових корисних инсеката, узгајивачи могу значајно смањити штету од штеточина, обезбеђујући већи принос и квалитет производа.
  2. Одрживост животне средине: Паразитске осе пружају природно и еколошки одговорно решење за управљање штеточинама. Овај приступ минимизира утицај на животну средину повезан са хемијским пестицидима и промовише одрживији пољопривредни модел.
  3. Исплативо управљање штеточинама: Укључивањем паразитских оса у стратегије интегрисаног управљања штеточинама (ИПМ), узгајивачи могу смањити своје ослањање на скупе хемијске пестициде.
  4. Конзистентност и дугорочна ефикасност: Паразитске осе, када се једном поставе, нуде доследну и дугорочну контролу штеточина. Ови корисни инсекти упорно лове и паразитирају на врстама штеточина, обезбеђујући сталну заштиту усева током вегетације.
  5. Биодиверзитет и равнотежа екосистема:Уношење паразитских оса у комерцијална окружења за узгој може промовисати биодиверзитет, јер се употреба штетних хемикалија смањује. Ово, заузврат, ствара уравнотеженији екосистем у усеву, што може побољшати опште здравље и отпорност усева. Разноврсни екосистем често значи мање неравнотеже и избијања специфичних врста штеточина.

Како паразитске осе контролишу штеточине?

Паразитске осе користе две основне методе за контролу штеточина: паразитирање и храњење домаћина.

Паразитизација

Паразитизација је примарно средство којим паразитске осе контролишу штеточине у пољопривреди. Овај процес укључује паразитску осу која полаже своја јаја унутар или на штеточину домаћину. Ево како то функционише:

  • Полагање јаја:Женка паразитске осе тражи одговарајућу штеточину домаћина. Избор домаћина зависи од специфичне врсте паразитских оса, јер често показују специфичност домаћина. Женка паразитске осе пажљиво убацује своја јаја или унутар тела домаћина или их причвршћује за спољашњост домаћина.
  • Развој ларви:Када се излегу јаја паразитске осе, новонастале ларве почињу да се хране штеточином домаћина. Они конзумирају домаћина изнутра, што на крају доводи до смрти домаћина.
  • Стадиј кукуљице:Након што ларве поједу домаћина, пупају се, формирајући стадиј кукуљице или кукуљице унутар или на телу домаћина.
  • Појава:Када паразитска оса достигне зрелост, она излази из тела домаћина или из чауре. Штеточина домаћин се обично убија у процесу.

Храњење домаћина

Поред паразитирања, неке паразитске осе се такође баве исхраном домаћина. Ово понашање укључује одрасле осе које се хране телесним течностима домаћина, што може бити важно за њихову репродукцију. Важно је напоменути да се све врсте паразитских оса не баве исхраном домаћина, а примарни метод контроле штеточина остаје паразитирање.

Производи од паразитских оса

Са преко пет деценија искуства и стручности, Копперт је поуздан извор за узгајиваче који траже ефикасна и поуздана решења биолошке контроле. Копперт нуди разна решења за паразитске осе за сузбијање лисних уши, белихмушица, лишћара, брашнастих буба, смрдљивих бубаи гусеница.

Често постављана питања