Опрашивање на отвореном пољу

Опрашивање игра кључну улогу у формирању плодова и семена. У контексту узгоја усева на отвореном пољу, ефикасно опрашивање је кључно за обилне жетве и одрживу пољопривреду.

У окружењу на отвореном, пчеле су међу најефикаснијим и најпоузданијим опрашивачима. Њихове активности прикупљања хране омогућавају унакрсно опрашивање биљака, повећање генетске разноврсности и промовисање снажног раста усева.

Бумбари су посебно најбољи опрашивачи у природи за усеве на отвореном, као што су трешње, јабуке и крушке. Ови усеви значајно побољшавају и заметање плодова и квалитет. Они су робусни и обављају свој вредан посао чак иу неповољним временским условима, ниским температурама и слабим интензитетима светлости. Бумбари посећују до два пута више цветова и преносе до 2,7 пута више полена од медоносних пчела да би узгајивачима дали почетак оптималног опрашивања.

Предности бумбара на отвореном пољу

У области опрашивања усева на отвореном, узгајивачи обично користе и пчеле и бумбари. Међутим, ова два опрашивача се значајно разликују у различитим аспектима, укључујући изглед, потребе за храном, животни век, комуникацију и, посебно, ефикасност опрашивања.

Бумбари, са својим већим телима и карактеристичним карактеристикама, нуде неколико предности у односу на медоносне пчеле у побољшању резултата опрашивања:

Капацитет за ношење полена

Капацитет ношења полена код бумбара је значајно бољи, таложи приближно 2,7 пута више полена по цвету у поређењу са пчелама. Ово обиље полена се показало кључним у промовисању снажног опрашивања и доприноси развоју уједначенијег и крупнијег воћа и поврћа, што на крају доводи до повећања приноса.

Прилагодљивост временским условима

Бумбари показују импресивну прилагодљивост различитим временским условима због своје способности да регулишу телесну температуру. Ова јединствена карактеристика им омогућава да остану активне у ширем распону температура, што их чини посебно ефикасним опрашивачима чак и током хладних и влажних временских услова када пчеле могу показати смањену активност.

Опрашивање усева на отвореном

Кратко цветајући усеви

Шљиве, брескве, кајсије и бадеми су неке краткоцветне усеве на отвореном пољу. Ефективни период за опрашивање и заметање плодова траје само неколико недеља. Током овог кључног времена, неопходни су ефикасни и активни опрашивачи, као што су бумбари. Најбоље опрашивање се одвија рано ујутру, па се препоручује употреба бумбара који рано устају.

Натупол Боостерје развијен за усеве са кратким (једна до четири недеље) интензивним периодом цветања и који производе много нектара. За рано цветајуће усеве Натупол Триоса додатном изолацијом је бољи избор.

Културе дугог цветања

Ове културе, као што су јабуке, крушке или авокадо, које карактеришу продужени периоди цветања, обезбеђују континуиране ресурсе нектара и полена, обезбеђујући бумбарима приступ храни током целог циклуса активности.

Трипол, који садржи 3 велике колоније, најбољи је избор за дуго цветајуће усеве.

Савети за опрашивање усева на отвореном

Постизање оптималног опрашивања у отвореним културама је од виталног значаја за обезбеђивање обилних приноса и здравих, успешних биљака. Наш савет је осмишљен да оснажи узгајиваче попут вас вредним увидима и доказаним стратегијама за промовисање ефикасног опрашивања. Пратећи наше препоруке, можете откључати пуни потенцијал природних опрашивача и бити сведоци изузетних побољшања у продуктивности ваших усева.

Производи за опрашивање на отвореном