Trombidiformes

Паукове гриње и друге гриње

Шта су гриње?

Биљне гриње су разнолика група малих артропода који се хране биљним соком. Налазе се у разним стаништима, од шума и травњака до хортикултурних и пољопривредних усева. Биљне гриње могу бити значајна штеточина у хортикултури и пољопривреди, узрокујући штету на усевима и смањујући приносе. Неке уобичајене породице и врсте биљних гриња укључују:

 • Паукове гриње (породица Тетраницхидае): двопегаста паукова гриња ( Тетраницхус уртицае) која се понекад назива и карминска паукова гриња ( Тетраницхус циннабаринус), црвена паукова гриња воћног дрвета ( Паноницхус улми)
 • Тарсонемид гриње (фамилија Тарсонемидае): широка гриња ( Полипхаготарсонемус латус), цикламена гриња, која се назива и гриња јагоде ( Пхитонемус паллидус)
 • Жучне гриње и црвенкасте гриње (фамилија Ериопхиидае): парадајз црвенкаста гриња ( Ацулопс лицоперсици), гриња конопље црвенкаста ( Ацулопс цаннабицола)
 • Лажне паукове гриње (фамилија Тенуипалпидае): равна гриња или гриња црвеног чаја ( Бревипалпус пхоеницис)

Свака врста биљног гриња има своје јединствене карактеристике и навике у исхрани. Биљне гриње углавном успевају у топлим и сувим условима, због чега су често проблематичне у пластеницима и током топлог и сувог времена на отвореном. Сузбијање биљних гриња може бити изазовно због њихове брзе репродукције и развоја отпорности на одређене пестициде. Технике интегрисаног управљања штеточинама (ИПМ), укључујући методе биолошке контроле, обично се користе за управљање инфестацијом гриња и заштиту здравља биљака.

Play

Животни циклус гриња

Животни циклус гриња се обично састоји од четири фазе: јаје, ларва, нимфа и одрасла особа. Трајање њиховог животног циклуса може варирати у зависности од фактора као што су температура, влажност и доступност хране. Ево прегледа животног циклуса биљних гриња:

 • Јаје:Животни циклус почиње тако што женка гриња полаже јаја. Јаја су обично сферна и положена на доњу страну листова или на друге делове биљке. Број јаја која положи једна женка може варирати и могу се излећи у року од неколико дана до неколико недеља, опет у зависности од услова околине.
 • Ларва:Једном када се јаја излегу, појављују се ларве гриња. Ове ларве имају три пара ногу, осим Ериопхиидае које имају два пара ногу. Током ове фазе, ларве почињу да се хране биљним соком и подвргавају се лињању да би прешле у следећу фазу.
 • Нимфа:Након првог лињања, ларве гриња постају нимфе. Нимфе имају четири пара ногу, осим Ериопхиидае које имају два пара ногу. Они настављају да се хране биљком домаћином и пролазе кроз неколико лињања, одбацујући свој егзоскелет како расту.
 • Одрасли:Када нимфе достигну зрелост кроз серију лињања, постају одрасле особе. У овој фази, они су потпуно развијени, а њихова боја и изглед постају израженији. Одрасле јединке настављају да се хране биљним соком и размножавају се да би полагале нова јаја, започињујући животни циклус изнова.

Животни циклус биљних гриња може бити прилично брз под повољним условима, а неке врсте завршавају свој животни циклус за само једну до две недеље. Овај брзи развој доприноси њиховој способности да се брзо размножавају и узрокују значајну штету биљкама ако се не контролишу. Њихов кратак животни циклус такође их чини посебно изазовним за управљање традиционалним методама контроле штеточина, наглашавајући важност интегрисаних стратегија управљања штеточинама како би се популација гриња држала под контролом.

Препознајте гриње

Биљне гриње могу се препознати по малој величини и изгледу попут паука. Паукове гриње и лажне паукове гриње су обично мање од 1 милиметра и имају боју од бледо жуте до зелене, браон или црвене. Имају осам ногу и блиско су повезани са пауковима, али им недостаје јасна сегментација тела коју имају пауци. Жучне и црвенкасте гриње су толико мале да се не могу видети голим оком и имају само четири ноге. Тарсонемид гриње се такође не може видети голим оком, већ има осам ногу. За ове биљне гриње потребна је лупа да би се откриле.

Биљне гриње се често налазе у колонијама на доњој страни листова, где се хране соком биљке. Оштећења изазвана биљним грињама могу довести до промене боје или пегавих листова, успоравања раста, ау тешким случајевима до опадања листова или смрти биљке. Симптоми оштећења су важни за рано откривање гриња које се хране биљкама и ефикасно управљање, јер њихова мала величина и склоност скривању на доњој страни листова могу отежати њихово уочавање.

Оштећење гриња

Оштећење паукове гриње

Неки уобичајени знаци оштећења паукове гриње укључују жутило или смеђе лишће, мрље или мрље на листовима (мале беле или жуте мрље) и мреже на листовима и стабљикама. Листови такође могу постати изобличени или увијени, а биљка може изгледати закржљала или имати смањен раст. У тешким случајевима, листови могу прерано пасти и биљка може умријети. Поред тога, паукове гриње смањују способност биљке да фотосинтетизује, што може довести до смањења приноса и квалитета воћа и поврћа.

Широко оштећење гриња

Широке гриње изазивају различиту врсту оштећења познатог као "бронзовање", што се може помешати са оштећењем изазваним биљним вирусима. Ово се појављује као бронзана или црвенкасто-браон промена боје листова, са захваћеним подручјима увијања и увијања. Ову штету изазивају гриње које се хране биљним ткивом, што омета раст и развој листова.

Оштећење од лажне паукове гриње

Лажне паукове гриње, познате и као равне гриње, могу изазвати низ оштећења, у зависности од врсте и биљке домаћина. Често изазивају жуто-смеђе мрље и промену боје на листовима. Неке врсте изазивају формирање жучи у листовима. Заражени плодови могу показати жуте или смеђе мрље или могу бити изобличени. Јака зараза може утицати на опште здравље и раст биљке и довести до нижих приноса.

Оштећење од гриња

Гриње су такође познате по томе што изазивају бронзање на листовима, као и друге симптоме као што су увијање листова, увенуће и некроза.

Врсте гриња

Уобичајене породице биљних гриња су паукове гриње, тарсонемид гриње, жучне гриње, црвенкасте гриње и лажне паукове гриње. Унутар ових породица постоје уобичајене врсте гриња које се сматрају штеточинама у хортикултури и пољопривреди:

 • Паукове гриње (породица Tetranychidae): двопегаста паукова гриња (Tetranychus urticae) која се понекад назива и карминска гриња (Tetranychus cinnabarinus), црвена паукова гриња воћног дрвета (Panonychus ulmi)
 • Тарсонемид гриње (фамилија Tarsonemidae): широка гриња (Polyphagotarsonemus latus), цикламена гриња, која се назива и гриња јагоде (Phytonemus pallidus)
 • Жучне гриње и црвенкасте гриње (фамилија Eriophyidae): парадајз црвенкаста гриња (Aculops lycopersici), гриња конопље црвенкаста (Aculops cannabicola)
 • Лажне паукове гриње (фамилија Tenuipalpidae): равна гриња или гриња црвеног чаја (Brevipalpus phoenicis)

Како спречити гриње

Очување вашег усева у стакленику од инфестација грињама захтева комбинацију проактивних мера. Један од кључних корака је одржавање оптималних услова раста за ваше биљке кроз правилно заливање, ђубрење и контролу температуре. Биљке које су под стресом су подложније нападима гриња, тако да је неопходно да буду здраве и јаке. Редовно праћење ваших биљака за ране знаке биљних гриња је такође критично. Ово се може урадити визуелним извиђањем биљака.

Такође можете предузети кораке да спречите биљне гриње да уђу у ваш стакленик коришћењем хигијенских мера као што су уклањање корова и других биљака које могу послужити као домаћин гриња и спровођење ригорозног програма чишћења и дезинфекције за све алате, опрему и површине.

Коначно, увођење агенаса биолошке контроле као што су гриње грабљивице може бити ефикасан начин да се популације гриња држе под контролом.

Play

Видео снимци о контроли гриња

Погледајте видео или идите на наш Иоутубе канал да видите наше производе за контролу гриња у акцији.

Биолошка контрола гриња

Постоји неколико метода које се могу користити за биолошку контролу биљних гриња.

Предаторске гриње

Предаторске гриње, као што су Phytoseiulus persimilis (Spidex, Spidex Vital, Spidex Vital Plus), Neoseiulus californicus (Spical, Spical-Plus, Spical Ulti-Mite), Amblyseius swirskii (Swirski-Mite, Swirski-Mite Plus, Swirski-Mite LD, Swirski Ulti-Mite) и Neoseiulus cucumeris (Thripex, Thripex-V, Thripex-Plus) се обично користе за сузбијање гриња и других биљних гриња. Ове предаторске гриње се хране свим стадијумима гриња, смањујући њихову популацију.

Жучне мушице

Жучна мушица Feltiella acarisuga (Spidend) се такође може користити за сузбијање гриња, посебно на жариштима. Ларве Feltiella acarisugaсе хране свим стадијумима паукових гриња, укључујући јаја, нимфе и одрасле јединке, што помаже у сузбијању њихове популације.

Potrebna vam je pomoć?