Опрашивање

Шта је опрашивање?

Опрашивање је годишњи изазов за узгајиваче када је у питању производња поврћа, воћа и семена. Добро опрашени усеви дају знатно веће приносе и побољшавају квалитет и рок трајања ових производа.

Опрашивање је пренос полена са прашника цвета на жиг цвета. Ако се полен преноси са прашника на жиг на истом цвету то се назива самоопрашивање. Унакрсно опрашивање, је пренос полена са прашника једног цвета на жиг другог цвета на истој биљци или на другој биљци. Многим цветовима су потребни инсекти као што су бумбари или муве да би пренели полен.

Бумбарско опрашивање

Бумбари су незаобилазан савезник за узгајиваче широм света, нудећи поуздано и ефикасно решење за опрашивање које подиже приносе усева и укупан квалитет. Њихово пажљиво вођено коришћење гарантује оптимално опрашивање потребно за повећање заметања плодова и побољшану униформност усева, што на крају доноси профит за узгајиваче. Бумбари вредно раде седам дана у недељи, од зоре до сумрака, чак и у неповољним временским условима и заштићеним срединама. Копперт кошнице су једноставне за употребу, безбедне и захтевају минимално одржавање. Применом најбољих пракси, узгајивачи могу да створе окружење које максимизира предности опрашивања бумбаром, обезбеђујући обилну жетву.

Опрашивање мушицама

Опрашивање мушицама, посебно уз помоћ мува Луцилиа серицата, нуди мноштво предности узгајивачима широм света. Ове мушице су се показале ефикасним опрашивачима, проналазећи своју улогу у разноликом низу семенских усева. Луцилиа муве су веома разноврсне, идеалне за примену у затвореним шаторима или изолованим јединицама за узгој када се баве ограниченом производњом полена. Оно по чему се истичу је њихова беспрекорна компатибилност са бумбарима, стварајући динамичну синергију у напорима опрашивања.

Препоручује се за вас

Да би се максимизирале предности опрашивања бумбаром или мушицама, неопходно је применити најбоље праксе које стварају повољно окружење за ове непроцењиве инсекте.

Наши савети за најбољу праксу дају вам драгоцено знање о постављању кошница у различитим условима, како да заштитите бумбаре на врућини, како да заштитите бумбаре од хладноће, како да оптимизујете опрашивање под вештачким светлом, како да проверите трагове угриза, како да лечите убод бумбара, како за примену производа за опрашивање мува и још много тога.

Potrebna vam je pomoć?