Pečurke

Pečurke

Pečurke ili gljive su mesnata, sporonosno tela gljive koja tipično rastu iznad zemlje ili na hranljivoj podlozi.

Jestive pečurke su mesnata i jestiva plodonosna tela brojnih vrsta krupnih gljiva (gljiva koje plodonose dovoljno velika plodonosna tela i koja se mogu uočiti golim okom). Mogu se pojaviti ili ispod zemlje (hipogeični) ili iznad zemlje (epigeični) gde se mogu ubrati rukom. Kriterijumi za jestivost su odsustvo otrovnih supstanci za ljude i prijatan ukus i miris.

Većina pečuraka koje se prodaju u supermarketima se komercijalno uzgajaju na farmama. Najpopularnija od njih, Agaricus bisporus, smatra se bezbednom za konzumiranje kod većine ljudi jer se uzgaja u kontrolisanoj i sterilizovanoj sredini. Nekoliko vrsta A. bisporus se uzgaja komercijalno, uključujući bele šampinjone, braon šampinjone (krimini) i portobelo pečurke. Mnoge druge vrste gljiva su takođe dostupne s obzirom da proizvođači i uzgajivači traže nove i jedinstvene ukuse za tržište.

Šta možemo da učinimo za Pečurke