Rezano cveće

O rezanom cveću

Mnoge biljke sa ukrasnom vrednošću se posebno gaje kao rezano cveće. To se odnosi na razne vrste. Poreklo, način gajenja i supstrat se značajno razlikuju. Važni tipovi su:

  • Ruža: Ruža pripada rodu Rosa iz porodice ruža (Rosaceae). I cveće biljke se naziva ružom. Postoji više od sto vrsta ruža i hiljade različitih kultivara ruža.
  • Hortenzija ili Hydrangea vodi poreklo iz Azije i Severne i Južne Amerike. Neke vrste su se razvile u veliko drveće, dok su se druge razvile u male i kompaktne žbunove. U poslednjim decenijama hortenzija se gaji kao rezano cveće u svim mogućim bojama i veličinama.
  • Hippeastrum je latinski naziv za biljku sa lukovicom koja vodi poreklo iz Srednje i Južne Amerike. To je lukovica iz velike porodice sunovratki, porodice narcisa. Hippeastrum (amarilis) potiče iz Amerike, od severne Argentine do Meksika i Kariba. Uzgaja se iz lukovice kao rezani cvet ili se prodaje kao saksijska biljka.
  • Frezija: Frezija je zeljasta višegodišnja cvetnica iz porodice irisa. Uzgajane frezije su graciozni hibridi u obliku levka, koji vode poreklo od više frezija.
  • Ljiljan: Lilium (ljiljan) je rod zeljastih cvetnica. Većina ljiljana vodi poreklo iz umerenih područja severne hemisfere, ali se pojavljuju i u severnom suptropskom pojasu.