Предаторске гриње

Шта су предаторске гриње?

Предаторске гриње су корисни зглавкари који се користе у контроли штеточина за управљање и смањење популација штетних штеточина у различитим пољопривредним и хортикултурним окружењима. Ови сићушни зглавкари су природни непријатељи многих гриња и инсеката који се хране биљкама као што су паукове гриње, беле мушице и трипси. Предаторске гриње су суштинска компонента стратегија интегрисаног управљања штеточинама (ИПМ) јер нуде одрживу алтернативу хемијским пестицидима.

Коппертје пионир у развоју решења за предаторске гриње, почевши од 1967. године са узгојем предаторске гриње Пхитосеиулус персимилис. Током година, даље смо се специјализовали за производњу великог броја природних непријатеља и имамо неколико патената на наше име. Наша стабилност у узгоју, квалитет, поузданост и сигурна испорука су добро познати широм света. Наша посвећеност и посвећеност развоју метода које омогућавају узгајивачима да ефикасно уведу ова решења у своје усеве, обезбеђујући оптималне перформансе, саставни је део нашег ДНК.

Предности предаторских гриња

 • Прецизно циљање:Предаторске гриње имају изванредну способност да лоцирају и плијене одређене врсте штеточина, минимизирајући штету нециљаним организмима.

 • Отпорно управљање штеточинама:Предаторске гриње могу изградити популацију у усеву и сузбити штеточине током дужег временског периода.

 • Смањена зависност од пестицида:Интеграција предаторских гриња може довести до смањења употребе хемијских пестицида, чиме се смањује еколошки отисак хортикултурних и пољопривредних операција.

 • Управљање отпорношћу:Диверзификацијом стратегија управљања штеточинама, предаторске гриње могу помоћи у смањењу развоја отпорности штеточина на хемијске третмане.

 • Промоција биодиверзитета:Увођење предаторских гриња подржава биодиверзитет тако што минимизира поремећаје у локалном екосистему употребом хемијских пестицида.

 • Једноставан за употребу и интеграцију:Предаторске гриње се могу користити у комбинацији са другим благотворним средствима, чинећи основу многих ИПМ система.

Које штеточине сузбијају предаторске гриње?

Познато је да гриње грабљивице контролишу разне штеточине, укључујући паукове гриње, трипсе, беле мушице и гљивичне гљивице. Неке врсте предаторских гриња су специјализоване за одређене мете штеточина (Спицал, Спидек), док су друге генералисти (Свирски-Мите, Лимоница, Монтдо-Мите, Тхрипек, Мацро-Мите, Ентомите-М), способне да се суоче са широким спектром штеточина .

Када се уведу у окружење са најездом штеточина, они активно траже свој плен. Једном када лоцирају своје циљне штеточине, грабежљиве гриње се хране њима тако што пробијају тело свог плена и извлаче њихове телесне течности, узрокујући њихову смрт. Како се грабежљиве гриње хране штеточинама, оне се такође брзо размножавају, што доводи до повећања популације корисних гриња. Овај раст популације додатно побољшава њихове способности контроле штеточина. Због свог развоја популације, предаторске гриње не само да смањују постојеће популације штеточина, већ делују и као средство одвраћања од будућих инфестација. Присуство корисних гриња може обесхрабрити избијање штеточина стварањем окружења у којем је мање вероватно да ће штеточине напредовати.

Предаторске гриње за паукове гриње

Предаторске гриње су ефикасно биолошко решење за контролу паукове гриње. Пхитосеиулус персимилис( Спидек) и Неосеиулус цалифорницус( Спицал) су специјализовани за исхрану паукових гриња. Обоје плене паукове гриње у свакој фази свог животног циклуса.

Предаторске гриње за трипсе

Неколико врста предаторских гриња се обично користи за сузбијање трипса. Неосеиулус цуцумерис( Тхрипек) и Амблисеиус андерсони( Ансо-Мите) се истичу у управљању популацијама трипса. Они могу брзо да граде популацију јер такође могу да преживе на полену или другом плену. Амблисеиус свирскии( Свирски-Мите), Амблидромалус лимоницус( Лимоница) и Трансеиус монтдоренсис( Монтдо-Мите) су генералне предаторске гриње које се такође користе за сузбијање трипса.

Предаторске гриње за белу мушицу

За сузбијање беле мушице, предаторске гриње су веома ефикасне. За сузбијање беле мушице могу се користити генералистичке предаторске гриње Амблисеиус свирскии( Свирски-Мите), Амблидромалус лимоницус( Лимоница) и Трансеиус монтдоренсис(Монтдо-Мите).

Предаторске гриње за гљивичне комарце

Постоје две врсте гриња грабљивица које су најефикасније за сузбијање гљивичних комара, Мацроцхелес робустулус( Макро-Мите) и Стратиолаелапс сцимитус( Ентомите-М). Ове корисне гриње плене ларве гљивичних комарки у земљишту, спречавајући их да се претворе у одрасле гљиве.

Паковање предаторских гриња

Предаторске гриње у боцама

Стандардно паковање за предаторске гриње укључује бочицу са погодним поклопцем за дозирање, што поједностављује процес њихове дистрибуције кроз усев. Поред тога, за одређене производе или усеве, употреба дуваљке за дисперзију је доступна опција. Овај приступ се показује посебно ефикасним када је потребна брза реакција због напада штеточина на ваш усев, што вам омогућава да истовремено унесете значајан број предаторских гриња.

Примери раствора предаторских гриња у боцама су: Ансо-Мите, Ентомите-М, Лимоница, Мацро-Мите, Монтдо-Мите, Спицал, Спидек, Свирски-Мите и Тхрипек.

Предаторске гриње у врећицама

Ако желите постепено увођење предаторских гриња, кесице предаторских гриња нуде оптимално решење. Унутар ових кесица (споро ослобађајућих) наћи ћете комбинацију гриња грабљивица, хране и материјала за ношење. Гриње се размножавају у кесицама и потом се распршују у усеву. Ове кесице за ослобађање су направљене од папира, што их чини посебно погодним за примену у стакленицима.

Примери предаторских гриња у папирним кесицама су: Ансо-Мите Плус, Монтдо-Мите Плус, Спицал-Плус, Спидек Витал Плус, Свирски-Мите Плус, Свирски-Мите ЛД и Тхрипек-Плус.

За усеве који се узгајају у тунелима, на отвореном или у окружењима са стално високом влажношћу, наше Улти-Мите кесице представљају оптималан избор. Ове кесице садрже исте компоненте, али долазе у индустријски компостабилној пластичној амбалажи која нуди врхунску заштиту предаторским грињама, како од вишка влаге тако и од исушивања. Овај јединствени и патентирани систем је показао своју практичну ефикасност, омогућавајући употребу предаторских гриња чак иу неоптималним условима.

Примери предаторских гриња у Улти-Мите кесицама су: Спицал Улти-Мите, Свирски Улти-Мите и Монтдо Улти-Мите.

Предаторске врсте гриња

Копперт нуди разноврстан избор врста предаторских гриња, од којих је свака дизајнирана да одговори на специфичне изазове контроле штеточина у пољопривреди и хортикултури. Ове врсте гриња грабљивица укључују: Амблидромалус лимоницус, Амблисеиус андерсони, Амблисеиус свирскии, Хипоаспис милес, Мацроцхелес робустулус, Неосеиулус цалифорницус, Неосеиулус цуцумерис, Пхитосеиулус персимилис, Стратиолатус милес, Стратиолапс, Стратиолапс, Стратиолапс с Х. ус монтдоренсис.

Како користити предаторске гриње?

Употреба предаторских гриња за контролу штеточина укључује неколико кључних корака:

 1. Идентификација штеточина:Прво, идентификујте специфичне врсте штеточина које нападају ваше биљке. Различите предаторске гриње су ефикасне против различитих штеточина, тако да је познавање циљане штеточине кључно. Извиђање је од суштинског значаја да се зна где је штеточина, колико је озбиљна зараза и да се идентификује штеточина.
 2. Изаберите праву грабежљиву грињу:Одаберите одговарајућу врсту гриња грабљивица која плени идентификованог штеточина. Консултујте се са Копперт саветникомили добављачем ако нисте сигурни.
 3. Време ослобађања:Време је од суштинског значаја и зависи од фактора као што су присуство штеточина, густина штеточина, врста усева и услови околине.
 4. Количина:Одредите потребну одговарајућу количину предаторских гриња на основу фактора као што су величина вашег усева и озбиљност заразе штеточинама.
 5. Дистрибуција:Постоје различите методе за дистрибуцију предаторских гриња. Можете их посипати директно на захваћене биљке, користити кесице са спорим отпуштањем или користити специјализоване апликаторе као што су уређаји за дување, у зависности од ваших жеља и врсте усева.
 6. Мониторинг:Редовно надгледајте популације штеточина и предаторских гриња да бисте проценили ефикасност биолошке контроле. По потреби прилагодите брзину ослобађања.
 7. Услови животне средине:Одржавајте оптималне услове животне средине за гриње предаторе. Ови услови обично укључују адекватну влажност и температурне опсеге погодне за њихову активност.
 8. Избегавајте или проверите употребу пестицида:Уздржите се од истовремене употребе хемијских пестицида, јер они могу нанети штету и популацији штеточина и предаторских гриња. Ако је потребна хемијска интервенција, прво проверите нежељене ефекте пестицида на предаторску грињу тако што ћете консултовати нашу апликацију за нежељене ефекте.
 9. Користите алтернативну храну ако је потребно:Опште грабежљиве гриње могу се допунити алтернативном храном, као што су Нутари и Нутемиа, да би преживјели и изградили популацију.
 10. Поновите по потреби:У зависности од озбиљности проблема са штеточинама, може бити потребно вишеструко ослобађање предаторских гриња. Пратите препоруке свог консултанта за усеве за учесталост издавања.

Колико ми предаторских гриња треба?

Дозирање и учесталост предаторских гриња зависе од климе, усева и густине штеточина и увек их треба прилагодити ситуацији. Консултујте Копперт саветника или признатог дистрибутера Копперт производа за савет о најбољој стратегији за вашу ситуацију.

Животни циклус и изглед предаторских гриња

Животни циклус предаторских гриња састоји се од пет развојних фаза, укључујући јаје, ларву, протонимфу, деутонимфу и одраслу особу. Предаторске гриње полажу своја јаја у близини подручја заражених штеточинама. Ларве имају три пара ногу. У зависности од врсте предаторских гриња, ларве су активне или неактивне. Када се ларва митари до фазе протонимфе (са четири пара ногу), одмах почиње да се храни. Током протонимфа, деутонимфа и одраслих стадијума, гриње се скоро непрекидно хране. Протонимфе и деутонимфе су по изгледу сличне одраслима, али су мање величине.

Предаторске гриње су обично дугачке само један милиметар. Њихова тела су често сферична.

Они показују низ боја, у распону од бледо жуте и прозирне до тамно црвене или смеђе. Боја предаторских гриња може варирати у зависности од плена који се поједе. Ако је залиха хране изостала неко време, они постају тањи и равномерно светле провидне боје.

Многе врсте имају фино извајана тела са чекињама, чекињама и длачицама које помажу у њиховом кретању и чулној перцепцији.

ФАК