Савети за опрашивање усева на отвореном

Копперт бумбари обезбеђују природно опрашивање и за усеве у затвореном иу отвореном простору. Удубићемо се у кључне принципе опрашивања усева на отвореном и истражићемо практичне савете за максимизирање стопе опрашивања и укупне продуктивности усева. Од привлачења опрашивача до примене техника опрашивања, циљ нам је да вас опремимо знањем и алатима потребним да обезбедите обилне и успешне усеве на отвореном. Добро опрашивање усева на отвореном може се постићи придржавањем доле наведених препорука.

Савети за опрашивање на отвореном

Тајминг

Увести бумбаре на подручје 4-7 дана пре почетка периода цветања. Пчеле ће почети да опрашују чим се цветови отворе. Уверите се да је кошница постављена у усеву одмах након испоруке или у року од једног дана како би бумбари могли да пронађу изворе хране.

Постављање

Да бисте максимизирали резултате опрашивања, равномерно поставите кошнице по целој парцели. Број потребних кошница зависи од усева и присуства других инсеката опрашивача. Поставите кошницу хоризонтално, тако да бумбари увек имају приступ шећерној води која се испоручује са кошницом. Више о оптималном постављању кошница бумбара прочитајте овде.

Суживот бумбара и пчела

Бумбари и пчеле могу да раде заједно како би побољшале опрашивање. Можете пустити обе врсте пчела у исте усеве. Међутим, одржавајте минимално растојање од 100 метара између кошница бумбара и пчела, држећи пчеле ван видокруга. Ова мера предострожности је неопходна како би се спречило да пчеле привуче шећерна вода у кошницама бумбара, посебно ако главни усев још не цвета.

Период насељавања кошнице

Дозволите бумбарима да се смире након постављања кошнице. Сачекајте најмање 30 минута пре отварања врата кошнице. Покрети транспорта и тресања могу у почетку да бумбаре учине немирним.

Температура и сенка

Заштитите кошницу бумбара од прекомерне топлоте изазване директним сунчевим зрацима, посебно током топлих периода. Обезбедите довољно хлада за кошницу тако што ћете је поставити у сенку усева или обезбедити додатни покривач. Прочитајте више о бумбарима у врућини овде.

Одржавање кошница

Одржавајте доњу страну кошнице сувом да бисте одржали оптималне услове кошнице. Уверите се да је улаз у кошницу видљив и људима и бумбарима током периода цветања. То можете постићи постављањем кошнице на сандук или хрпу камења. Поред тога, уклоните све цвјетне корове у и око подручја запрашивања, јер их бумбари могу посјетити умјесто циљаног усева.

Заштита од ветра

Заштитите кошницу од јаких ветрова тако што ћете је поставити на заклоњено место или је причврстити утезима или другим мерама за стабилизацију.

Хемијска компатибилност

Будите опрезни када користите пестициде пре и током цветања. Неки пестициди могу бити штетни за бумбаре и могу имати дугорочне ефекте. Разговарајте о томе са својим саветником или консултујте нашу апликацију за нежељене ефекте.

Пратећи ове смернице, можете оптимизовати ефикасност опрашивања бумбаром у вашим усевима.