Potrošači

Potrošači

Koppert svakog dana pomaže proizvođačima i poljoprivrednicima širom sveta u borbi protiv štetočina i bolesti na prirodan i održiv način. Na taj način se nadamo da pružamo aktivni doprinos održivom društvu, obezbeđujući zdravu hranu u dovoljnim količinama da se prehrani populacija koja brzo raste.

Proizvodnja naših prirodnih neprijatelja, bumbara i mikrobioloških rešenja je proces koji se zasniva na velikom znanju i iskustvu iz različitih oblasti. Pored toga, implementiranje naših proizvoda zahteva intenzivnu podršku. Zbog toga, Koppert prodaje svoje proizvode isključivo profesionalnim uzgajivačima i poljoprivrednicima.

Da bismo vam kao potrošaču pružili najbolju moguću uslugu, sastavili smo listu često postavljanih pitanja. Nadamo se da ćete naći odgovor na svoje pitanje na ovoj listi.

Biološka zaštita useva

Šta je biološka zaštita useva?
Ideja koja stoji iza biološke zaštite useva je vrlo jednostavna: prirodni neprijatelji, kao što su predatorske grinje, bubamare i ose najeznice, se puštaju u borbu protiv štetnih insekata, na isti način kao što to čine i u divljini. Koppert proizvodi razne vrste osa najeznica, predatorskih grinja, buba i tvrdokrilaca, mušica galica i mrežokrilaca. Posetite naš YouTube kanal da vidite kako prirodni neprijatelji napadaju svoj plen.

 • Zašto koristiti biološku zaštitu useva?
  Zašto koristiti biološku zaštitu useva?

  Uzgajivači širom sveta primenjuju biološku zaštitu useva veoma rasprostranjeno. Kao rezultat toga, upotreba insekticida u hortikulturi je znatno smanjena, dok uzgajivači imaju veće i kvalitetnije prinose useva. Proizvodi uzgajani pomoću biološke zaštite useva su zdravi i bezbedni i za potrošače i za životnu sredinu. Supermarketi koji prodaju povrće i cveće smatraju da su održivost i ekološki prihvatljiva rešenja veoma važni aspekti. 

 • Gde mogu da kupim vaše proizvode?
  Gde mogu da kupim vaše proizvode?

  Mi ne prodajemo naše proizvode privatnim kupcima i baštovanima amaterima. Profesionalni uzgajivači mogu da se obrate jednom od Koppertovih distributera.

 • Kako da znam da li je voće i povrće iz supermarketa uzgajano na održiv način, koristeći biološku zaštitu useva?
  Kako da znam da li je voće i povrće iz supermarketa uzgajano na održiv način, koristeći biološku zaštitu useva?

  Iako sve više i više uzgajivača koristi prirodne neprijatelje u borbi protiv štetočina i bolesti umesto hemijskih agenasa, to nije vidljivo na samim proizvodima. Raspitajte se u svom supermarketu i ohrabrite ih da usvoje održivije prakse uzgajanja.

  Ako kupite proizvod označen kao „organski“, možete da budete sigurni da nisu korišćene metode hemijske zaštite useva.

 • Kupio sam biljku sa karticom / vrećicom kompanije Koppert. Šta da radim sa tim?
  Kupio sam biljku sa karticom / vrećicom kompanije Koppert. Šta da radim sa tim?

  Kartica / vrećica u biljci znači da su prirodni neprijatelji korišćeni za borbu protiv štetočina. Ovo je dobar znak i znači da ste kupili održivu biljku! Možete da ostavite karticu / vrećicu u biljci. Još uvek može da sadrži neke prirodne neprijatelje koji će nastaviti da se bore protiv štetočina na biljci. Ne brinite zbog ovih insekata: oni su zainteresovani samo za štetočine i izumreće kad štetočine budu eliminisane.

Prirodno oprašivanje

Šta je prirodno oprašivanje?
Povrće poput paradajza i paprike babure se često razmnožava u plastenicima. Do trenutka kada ukusni mali paradajz stigne do vašeg tanjira, on je prešao veoma dugačak put. Biljka prvo mora da formira plod pre nego što paradajz stvarno počne da raste. U prirodi insekti i druge životinje vode računa o oprašivanju, pa samim tim i o formiranju plodova. Medonosne pčele su tradicionalni važni oprašivači ratarskih i hortikulturnih useva. Bumbar je bliski rođak medonosne pčele. 1987. godine je ustanovljeno da bumbari mogu da se pokažu kao izuzetno korisni oprašivači u plastenicima.

 • Zašto koristiti prirodno oprašivanje?
  Zašto koristiti prirodno oprašivanje?

  Upotreba bumbara štedi uzgajivačima puno vremena i ručnog rada. Usevi bi u suprotnom morali da se oprašuju ručno. Takođe je postalo jasno da prirodno oprašivanje pomoću bumbara daje bolje rezultate. Time su poboljšani oplodnja i kvalitet voća i povećani prinosi.

  Koppert proizvodi različite vrste bumbara u različitim zemljama, u zavisnosti od lokalnog zakonodavstva. Ovi bumbari se više ne proizvode samo za useve paradajza; uzgajivači više od 120 različitih vrsta useva kupuju naše košnice i bumbare. Milijarde bumbara je proizvedeno do sada. S obzirom da je prirodna populacija medonosnih pčela i drugih insekata oprašivača ugrožena, ova proizvodnja je važnija nego ikad ranije.

 • Koja je razlika između bumbara i medonosnih pčela?
  Koja je razlika između bumbara i medonosnih pčela?

  Bumbari oprašuju efektom brujanja, koje je od ključne važnosti za paradajz i veoma korisno za borovnice.
  Bumbari takođe dobro oprašuju i uz prisustvo pčela.

  Glavne razlike su:

  • bumbari su veći i dlakaviji od pčela
  • bumbari ne proizvode med
  • bumbari žive u manjim kolonijama (stotine umesto desetina hiljada)
  • kolonija bumbara ne hibernira, samo kraljice hiberniraju
 • Zašto proizvodite bumbare, a ne medonosne pčele?
  Zašto proizvodite bumbare, a ne medonosne pčele?

  Bumbari su marljivi radnici. Samo jedan bumbar može da opraši oko 150 kilograma paradajza, poseti hiljadu cveća i radi osamnaest sati dnevno. Bumbar može da leti do deset kilometara od svoje košnice i da sakupi i prenese šezdeset procenata sopstvene telesne težine u polenu. I bumbari ne dozvoljavaju ni malo da ih uspore loši vremenski uslovi - nastavljaju da rade i po hladnom i vetrovitom vremenu. To objašnjava zašto se bumbari koriste pored pčela, koje više vole da ostanu u košnici po lošem vremenu. Bumbari kompanije Koppert su takođe izuzetno zdravi. Nezavisni instituti procenjuju njihov kvalitet i zdravlje, a Koppert sa svoje strane vrši striktne inspekcije.

 • Kako mogu da naručim koloniju bumbara?
  Kako mogu da naručim koloniju bumbara?

  Nažalost, potrošači ne mogu da naruče kolonije bumbara.

 • Ubo me je bumbar. Šta bi trebalo da uradim?
  Ubo me je bumbar. Šta bi trebalo da uradim?

  Ove informacije o ubodu bumbara pružaju smernice za smanjenje šanse od uboda bumbara i o mogućim reakcijama na ubod i o lečenju.

Mikrobiološka rešenja

Pored korisnih orgnizama i oprašivača, proizvodi na bazi mikroorganizama, kao što su bakterije i gljive, čine treći stub za održivu proizvodnju biljaka i useva. Iako ne mogu da se vide golim okom, ovi proizvodi - koji mogu da se koriste iznad i ispod zemlje - imaju potencijal za neverovatna postignuća. Oni se bore protiv bolesti i štetočina, jačaju useve i poboljšavaju apsorpciju hranljivih sastojaka. Njihov razvoj zahteva visokokvalitetna i skupa naučna istraživanja.

 • Kako mikroorganizmi deluju?
  Kako mikroorganizmi deluju?

  Sam proces može da se razlikuje, ali biološki fungicid Trianum je odličan primer. Trianum se zasniva na gljivi Trichoderma harzianum. Spore soja T-22 oblažu korenski sistem biljke i drže patogene na distanci.

Projekti / škola

Da li radite na nekom projektu za školu? Ako je to slučaj, posetite https://www.secretagentsinhorticulture.com/ za informacije o biološkoj zaštiti useva, prirodnom oprašivanju i mikrobiologiji. Takođe možete da pronađete dosta informacija na www.koppert.com, ali ove informacije su uglavnom namenjene profesionalnim uzgajivačima.

Naručivanje promotivnog materijala

Posetite našu internet prodavnicu da biste naručili brošure i druge promotivne materijale. Imajte na umu da su brošure i leci namenjeni profesionalnim uzgajivačima.