Како заштитити бумбаре од врућине

Изазов високих температура

Разумемо виталну улогу коју бумбари играју у опрашивању, посебно у условима високе температуре. Како температуре расту, кључно је обезбедити ефикасно опрашивање како би се подржала производња усева и одржали високи приноси за узгајиваче. Да би се обезбедио позитиван резултат, кључно је заштитити бумбаре од топлоте.

Вруће температуре могу значајно утицати на активност и ефикасност опрашивача, укључујући бумбаре. Високи нивои топлоте могу утицати на понашање бумбара у потрази за храном, смањити њихов ниво енергије и ограничити њихову способност да ефикасно преносе полен. Ови изазови могу довести до смањене стопе опрашивања и нижих приноса усева.

Бумбари покушавају да одрже температуру од 28°Ц унутар кошнице у свим условима средине. Изнад 28°Ц капацитет опрашивања је смањен јер је њихова активност усмерена на хлађење кошнице. Изнад 32°Ц опрашивање може престати због оштећења кошнице. Бумбари стога морају да се расхладе у врелим летњим условима да би могли да функционишу оптимално и обављају свој вредан посао опрашивања.

Play

Најбоља пракса за опрашивање на високим температурама

Утицај температуре околине и сунчевог зрачења на унутрашњу температуру кошнице може бити велики. Узгајивачима саветујемо да штите кошницу од директне сунчеве светлости и да је ставе на хладно место. Узгајивачи могу то учинити на различите начине:

Право постављање

Постављање кошнице близу земље на сенци усева може да задржи температуре унутар кошнице ниже.

Сенчење

Обезбеђивање ефективног сенчења на врху и бочним странама кошнице или постављање изнад централне стазе могло би да користи бумбарима на високим температурама.

Друге методе хлађења укључују

Употреба дефузираног стакла и премаза, хлађење спољним ваздухом и коришћење земље за хлађење.

Коришћење више бумбара

Коришћењем додатних бумбара, обезбедићете да и даље постигнете жељено опрашивање. Коришћењем Натупол Екцел-а, који садржи више бумбара у поређењу са нашом Натупол кошницом, обезбеђујете ефикасну количину потребну за вруће услове.

Кошнице изграђене за топлу климу

Проучавање климатских и еколошких услова у којима бумбари треба да раде у разним земљама широм света спроведено у периоду од 35 година, довело је до бројних иновација које су сада уграђене у дизајн популарних Натупол кошница. Натупол Екцел,на пример, има велике отворе за вентилацију и повећану количину шећерне воде како би подржао бумбаре да регулишу своју климу у врућим временским условима.

Интеракција опрашивача биљака на високим температурама

Успех опрашивања може бити тежак на врућини. Информишите се о различитим факторима који утичу на опрашивање, као што су виталност бумбара, квалитет цветова, нивои влажности и радијације. Квалитет цвећа такође може бити смањен због ниске влажности и високе топлоте. Чак и на 28° Ц, опрашивање се може смањити ако је влажност прениска или зрачење превисоко. У конвенционалним стакленицима, препоручени распон влажности је 60-75%. Због бољег кретања ваздуха домет у полузатвореном стакленику је 70-85%.