Савети за опрашивање вештачко осветљених усева

Како се бумбари ослањају на довољно дневне светлости, вештачко осветљење се може користити да би се обезбедили добри услови опрашивања. Како бумбар може да се суочи са проблемима са оријентацијом када се појави недовољно дневног светла (посебно 4 до 10 недеља пре или после најкраћег дана, у зависности од географске ширине и окружења), може доћи до брзог опадања колонија. У свету пољопривреде који се стално развија, коришћење вештачког осветљења је револуционисало узгој усева продужавајући дневно светло и омогућавајући производњу током целе године. Међутим, са овим технолошким напретком долази до критичног изазова да се обезбеди ефикасно опрашивање у затвореном простору.

Док опрашивање на отвореном често олакшавају природни агенси као што су ветар и инсекти, вештачки осветљени усеви захтевају пажљиво разматрање и намерне интервенције како би се постигле оптималне стопе опрашивања. У овом чланку ћемо се позабавити јединственим аспектима опрашивања у затвореним окружењима и пружити вредне савете о томе како да се превазиђу потенцијалне препреке. Од разумевања улоге различитих метода опрашивања до примене паметних стратегија за привлачење опрашивача, циљ нам је да вас опремимо знањем и увидима неопходним за успешно опрашивање ваших вештачки осветљених усева.

Савети за опрашивање у вештачки осветљеним културама

Представљамо Вирелесс Беехоме-Систем (ВБХ)

Да бисмо спречили проблеме везане за дневну светлост, саветујемо вам да инсталирате наш бежични Беехоме систем (ВБХ). Са ВБХ-системом, узгајивачи могу омогућити бумбарима да лете током периода адекватног дневног светла. У просеку, бумбарима је дозвољено да лете између 10:00 и 14:00 (4 недеље пре/после најкраћег дана), уз додатних пола сата недељно. За оптимално трајање опрашивања, можете повезати ВБХ-систем са својим клима рачунаром да бисте измерили стварни интензитет светлости.

Савети за постављање у вештачки осветљене усеве

За најбоље резултате узмите у обзир следеће савете о постављању у пластенике са вештачким осветљењем:

  • У регионима са вишим географским ширинама (Скандинавија - Северна Европа), поставите кошнице бумбара високо у или изнад усева почевши од 40. недеље (+4) до 10. недеље (-4).
  • Поставите колоније тако да добијају директно и рано дневно светло
  • Обезбедите сенку колонијама током интензивне сунчеве светлости између 11:00 и 15:00, посебно током јесени и раног пролећа
  • Уверите се да рану дневну светлост не ометају бочни екрани, бочни зидови од поликарбоната или други филтери.
  • Између 6-10 недеље, вратите се на нормалну расподелу кошнице бумбара на основу географске ширине.

Снег током опрашивања

Како опрашити током снега? Током снежних падавина, оријентација је озбиљно поремећена јер снег рефлектује 90% УВ светлости. Када снег покрије стакленик, делује као ефикасан УВ филтер, утичући на опрашивање. Пратите опрашивање и размислите о увођењу додатних кошница бумбара или спровођењу привременог ручног опрашивања када природно опрашивање није довољно. Уклоните снег са крова стакленика када је то могуће.

Енергетски екрани и светла за узгој

Употреба енергетских паравана у вештачки осветљеним стакленицима може довести до смањења нивоа светлости, што утиче на навигацију бумбара. Да бисте то спречили, синхронизујте отварање кошница бумбара са енергетским екраном и циклусом дневне светлости, дозвољавајући пчелама да лете само када има довољно дневне светлости (нпр. између 10:00 и 15:00). Ако енергетски екран остане затворен цео дан, боље је затворити и кошнице. Бумбари могу да лете и хране се под вештачким осветљењем, али могу да се боре да се оријентишу и врате у кошнице у окружењу које је осветљено искључиво вештачким светлом.

Раст светлости утиче на опрашивање

Коришћење светла за узгој, посебно током зиме за продужење дана за биљке, може довести до проблема за бумбаре. Светла за раст емитују светлосни спектар релевантан за раст и развој биљака (400-700нм), али им недостаје УВ спектар неопходан за оријентацију бумбара. Штавише, топлота лампи може оштетити крила бумбара док лете до светла, а више извора светлости може изазвати забуну у њиховој оријентацији.

Да би се спречило да бумбари бесциљно лете у усеву, саветује се да се светла за узгој угасе много пре заласка сунца како би се подстакли њихов повратак у кошницу.

ЛЕД светла и опрашивање

На основу искустава са ЛЕД светлима у холандским стакленицима од 2008. године, нису примећени проблеми који би се могли поредити са редовним вештачким осветљењем. Због тога, коришћење црвеног и плавог ЛЕД светла не захтева Вирелесс Бее Хоме (ВБХ).