Максимизирајте опрашивање у парадајзу

Бумбари играју виталну улогу у постизању оптималних резултата опрашивања за усеве парадајза. Ако желите да оптимизујете процес опрашивања вашег усева и постигнете изузетне приносе, искориштавање моћи комерцијалних бумбара може променити игру. Бумбари су ефикасни и поуздани опрашивачи, а када се користе стратешки у комбинацији са правим праксама, могу значајно побољшати заметање и квалитет плодова. У овом водичу пружићемо вам драгоцене увиде, упутства корак по корак и стручне савете о томе како да успешно интегришете комерцијалне бумбаре у ваш узгој парадајза. Уронимо у свет опрашивања уз помоћ бумбара и откријмо тајне како бисте повећали жетву парадајза. Требају вам наши савети за постављање кошница? Преузмите наш постер овде.

Савети за опрашивање парадајза

Опрашивање зујања и трагови угриза

Да би покренули опрашивање, бумбари користе технику која се зове опрашивање зујањем. Они се хватају за цвет и стварају вибрације, помажући у преносу полена. У року од једног до четири сата, отисци вилице бумбара на цвету, познатији као трагови угриза, постају смеђи. Ови трагови угриза служе као индикатори за процену активности опрашивања бумбара. Једна посета бумбара је обично довољна за успешно опрашивање. До заметања плода долази након што је цвет адекватно опрашен.

Опрашивање треба да се деси пре него што се цвет затвори. Трајање отворености цветова варира од једног до три дана, у зависности од услова околине. Да бисте проценили напредак опрашивања, сакупите приближно 20 затворених цветова из различитих области. Неопходно је да сви затворени цветови имају трагове угриза. Затворени цветови нуде прецизан приказ статуса опрашивања. Цвеће отворено дуже од једног дана углавном има један до пет трагова угриза.

Редовно пратите рад бумбара тако што ћете бар једном у два дана проверавати њихов рад. Када се број трагова угриза смањи на само један или два по цвету, препоручљиво је увести нову кошницу бумбара.

Разматрања температуре и влажности

Бумбари успевају у одређеним распонима температуре и влажности. Најактивнији су између 8 °Ц и 28 °Ц, са постепеним смањењем активности изнад 28 °Ц. Важно је обезбедити одговарајуће услове за бумбаре, избегавајући екстремне температуре које могу ометати њихову активност. Поред тога, одржавање релативне влажности између 50% и 80% обезбеђује оптимално ослобађање полена, док екстреми изван овог опсега могу ометати заметање плодова.

Одржавање здравља биљака

Да би се максимизирао успех опрашивања, неопходно је дати приоритет здрављу ваших биљака парадајза. Различити фактори, као што су недостатак воде, неуравнотежена исхрана, вируси, болести, штеточине, екстремни раст, климатски услови и хемијски утицаји, могу утицати на здравље биљака и смањити број здравих цветова. Редовно праћење, одговарајућа нега и брзе мере против потенцијалних ризика доприносе здравом усеву и побољшаним резултатима опрашивања.

Позиционирање и видљивост кошница

Да би се олакшала ефикасна комуникација између бумбара и људи, кључно је поставити кошницу на видљиву локацију. Ово омогућава и бумбарима и људима да лако идентификују и приступе кошници. Штавише, уверите се да је кошница постављена хоризонтално ради оптималног функционисања.

Заштита од елемената

Заштита кошнице од неповољних временских услова је неопходна за одржавање њене ефикасности. Заштита кошнице од кондензације и кишнице помоћи ће у спречавању оштећења и осигурати добробит колоније бумбара. Препоручује се правилно одржавање кошнице и редовне провере ради заштите од потенцијалних ризика.

Постављање и количина кошнице

За оптималан учинак избегавајте груписање више од три кошнице заједно. Важно је поставити кошнице на начин да излази из кошнице буду у различитим правцима, даље од усева. Овај аранжман омогућава ефикасно кретање и спречава пренатрпаност, а истовремено промовише ефикасно опрашивање.

Хемијска компатибилност

Будите опрезни када користите пестициде пре и током цветања. Неки пестициди могу бити штетни за бумбаре и могу имати дугорочне ефекте. Разговарајте о томе са својим саветником или се обратите нашој апликацији за нежељене ефекте.

Применом горе наведених смерница, можете оптимизовати опрашивање бумбаром за ваше усеве парадајза. Обезбеђивање одговарајућег положаја кошнице, заштита од неповољних временских услова и одржавање правих фактора животне средине допринеће добробити колоније бумбара и побољшати резултате опрашивања.