Како заштитити бумбаре на хладноћи

Када температуре падну током зимских месеци, бумбари се суочавају са изазовима да преживе хладне услове како би одржали своју продуктивност. Разумемо важност стварања идеалних услова за бумбаре да напредују и оптимизују њихову активност опрашивања. Да би се обезбедио најбољи учинак бумбара, кључно је одржавати температуру у кошници између 28-33 °Ц. Они имају своје паметне начине да регулишу ову температуру, било вентилацијом током топлијих температура или инкубацијом легла када постане хладније.

Балансирање активности опрашивања и климе

Да би се постигли најбољи резултати опрашивања, неопходно је дозволити већини бумбара да се усредсреде на своје активности опрашивања, уместо да регулишу унутрашњу климу у кошници. Различите температуре могу утицати на понашање бумбара:

 • 8-11 °Ц:Бумбари ће почети да траже храну, активно опрашујући ваше усеве
 • < 0 °Ц:Када је изузетно хладно, сви бумбари ће остати унутар или око кошнице да инкубирају легло. Веома је важно заштитити легло у таквим условима како би се избегла оштећења

Имајте на уму да је утицај климе на опрашивање и квалитет колоније такође временски осетљив. Што дуже трају неповољни услови, то је већи утицај на бумбаре и њихов учинак.

Права клима за опрашивање бумбаром у пластеницима

У тунелима или стакленицима, јутарња температура мора брзо да порасте да би достигла минималну 24-часовну температуру од 15 ºЦ за оптималан развој биљака. Када је ваш усев здрав и просечна 24-часовна температура је најмање 15 ºЦ, можете бити сигурни да неће бити проблема са активношћу бумбара у потрази за храном, што ће довести до ефикасног опрашивања.

Постављање кошница на ниске температуре

Током хладнијих месеци, од половине новембра до половине фебруара, стратешко постављање кошница постаје још критичније. Ево неколико кључних савета како бисте осигурали да колоније бумбара напредују на ниским температурама:

 • Топлина је кључна
  Поставите кошнице у најтоплији део тунела/стакленика, пазећи да ухвате јутарње сунце. Уверите се да је кошница у заштићеном окружењу.
 • Излагање сунчевој светлости
  Поставите кошнице на страну која прима највише сунца током хладних периода, максимизирајући њихову изложеност сунчевој светлости.
 • Повишен положај
  За оптималну контролу температуре поставите кошнице изнад усева.

Управљање влажношћу зими

Приликом одвлаживања тунела/стакленика зими, неопходно је пазити на бумбаре. Понекад се бумбари радници могу изгубити кроз вентилационе отворе и неће моћи да се врате. Да бисте ово ублажили, размислите о коришћењу мреже кад год је то могуће, или можете привремено да сакупите пчеле радилице у кошници на кратак период користећи наш бежични Беехоме системнепосредно пре одвлаживања.