Оптимално постављање кошница бумбара

Правилно постављање кошница

Правилно постављање кошница бумбара може значајно побољшати ефикасност опрашивања бумбара. Да би се повећала продуктивност бумбара, могу се предузети следећи кораци:

  • Да би се обезбедила успешна комуникација између бумбара и људи, кључно је поставити кошнице на видљива места, омогућавајући лаку идентификацију и приступ за обе стране.
  • За оптималну видљивост, препоручује се постављање колонија у близини стаза, пожељно на удаљености од 2 метра.
  • У току зиме у кошнице треба да допире довољно светла, док у топлијим периодима треба избегавати директну сунчеву светлост. Ипак, бумбарима је потребна сунчева светлост да би били ефикасни опрашивачи.
  • Поред тога, неопходно је одржавати влажност око кошница испод 80%.

Постављање кошница за различита годишња доба

Појачано осветљење (пролеће, лето)

У овим сезонама препоручљиво је поставити кошнице на висину од 20 – 60 цм изнад земље на јужној страни стазе. Ова локација обезбеђује да кошнице добијају адекватну хладовину током целог дана. У случају недовољне хладовине треба предузети додатне мере, посебно у јесен када је бежични Беехоме системзатворен. У временима високих температура заштитите своје бумбаре од топлоте.

Слабо осветљење (зима)

Зими изаберите место где кошнице добијају рано сунчево светло, обично на северној страни. Ако је потребно, кошнице се могу поставити више унутар усева, на минималној висини од 1,4 метра изнад земље, посебно у областима са густим усевом. У најмрачнијим данима зиме, размислите о постављању кошница изнад усева близу крова стакленика. Ово омогућава бумбарима да добију максималну дневну светлост, помажући им у оријентацији. Да бисте избегли прегревање, пазите да кошнице не буду постављене преблизу лампама које производе топлоту. Поред тога, обезбедите заштиту од директне сунчеве светлости у поподневним сатима помоћу паравана постављених изнад кошница. У временима ниске температуре, заштитите своје бумбаре од хладноће.

Препоручена количина кошнице

За оптималан учинак, најбоље је избегавати груписање више од две кошнице заједно. Када постављате кошнице вертикално (не препоручује се), обезбедите да излазне тачке кошнице буду окренуте у различитим правцима, даље од усева. За хоризонтално постављање, улази могу бити у истом правцу, али удаљени од усева, са највише две кошнице груписане заједно.

Заштита кошнице

Да би се одржала ефикасност кошнице, кључно је заштитити кошнице од неповољних временских услова, као што су кондензација и кишница. Препоручује се редовно одржавање и провере кошнице како би се обезбедило добро стање колоније бумбара и спречили потенцијални ризици.